Skip to main content

Pizza Hawaian Chicken untuk anak-anak




Pizza Hawaian Chicken 

Bahan-bahan:
Uli basic dough (click di sini untuk resepi doh) seperti entry Sue sebelum ini.

Untuk topping - bahagian atas pizza :
1 bahagian dada ayam dipotong kecil.
1/2 labu bawang holland dipotong dadu.
1 biji buah tomato dipotong dadu.
1/3 tin sos prego tradisional.
Garam
Gula
Daun oregano
Sedikit minyak zaitun untuk menumis
Sedikit air

Cara memasak topping :
1. Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang holland serta buah tomato hingga layu.
2. Masukkan sos prego, sedikit air serta ayam. Air jangan terlalu banyak, nanti jadi hanyut. Biarkan jadi pekat.
3. Masak hingga ayam telah masak. Masukkan garam, gula dan daun oregano.
Ketepikan.

Hiasan atas pizza :
Sedikit nanas dipotong kecil
Capsicum dipotong dadu
Cheese parut

Cara memasak :
-ambil sedikit doh dan canai dalam bentuk bulat. Jangan terlalu tebal. (Sue gunakan pan pizza bersaiz 11 inci)
-griskan pan pizza dengan sedikit mentega.
-pindahkan doh yang dicanai tadi ke dalam pan dan tekan sedikit bahagian kelilingnya supaya memenuhi pan dan doh berada tetap pada permukaan pan.
-panaskan ketuhar terlebih dahulu.
-bakar pada suhu 180ºC selama 10 minit.
-keluarkan dan sapu toppingnya. Taburkan capsicum, hirisan nanas dan cheese parut. Sambung semula pembakaran selama 10 minit lagi. (Keseluruhan masa membakar adalah 20 minit)

Sedia dihidang dan sangat sedap !
Selamat mencuba.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...