JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Monday, October 7, 2013

Jom meroti yang lembut dan sedap

Weekend baru ni, Sue buat roti dengan anak2. Ye lah...weekdays dah busy dengan kerja, anak2 pun bersekolah dan ada exam. Time weekend bolehlah bersantai sambil meroti. Anak2 memang peminat pizza, hubby pulak suka roti kosong je. Jadi buat lah kedua2nya.
Sukatan basic dough dibawah ini boleh membuat roti kosong dan 2 biji pizza bersaiz 11 inci. Sue gunakan sukatan cawan atas permintaan kawan-kawan dan juga bagi memudahkan anda yang tiada penimbang. Anda cubalah ya...sedap dapat makan roti buatan sendiri dan dimakan sewaktu masih panas.



Basic Dough :

*1 cawan air kosong
*1 biji telur
*4 sudu besar susu tepung
(satukan ketiga-tiga bahan di atas hingga larut)
-4 cawan tepung high protein
-4 sudu besar gula
-1 sudu besar yeast mauripan
-3 sudu besar marjerin
-1 sudu kecil garam halus
-1 sudu besar shortening

Cara mengadun doh :
1. Masukkan bahan cecair bertanda * pada dasar bekas.
2. Masukkan bahan-bahan kering yang lain.
3. Kaedah breadmaker : tekan butang bread, ambil program 10. Tekan start dan breadmaker akan menunjukkan masa 01:30 iaitu bermaksud doh diuli selama 30minit dan direhatkan selama 1 jam.
4. Biarkan proses ini berlaku sehingga breadmaker berbunyi "beep".
5. Keluarkan doh dan tumbuk sedikit untuk mengeluarkan angin.
6. Doh sedia dibentuk mengikut kesukaan anda.

#peringatan : gunakan cawan yang sama untuk menyukat supaya doh tidak lembek atau keras.
Jika anda menguli secara manual dengan tangan, pastikan anda menguli dengan kuat dan lama bagi memastikan kelembutan roti.



Roti/bun kosong :
1. Griskan loyang dengan sedikit mentega.
2. Ambil 6 bahagian dari doh dan bulatkan.


3. Biarkan ianya mengembang sekali ganda seperti gambar di bawah. Anggaran masa 30 - 40 minit.


4. Pecahkan sebiji telur di dalam mangkuk dan campurkan dengan 3 atau 4 sudu air biasa. Pukul sedikit campuran telur dan roti ini. Sapukan bahagian atas roti dengan telur tadi.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bakar roti pada suhu 80ÂșC selama 23 - 25 minit.
6. Keluarkan roti dari ketuhar dan sapukan sedikit mentega diatasnya sewaktu masih panas.

Selamat mencuba.
InsyaAllah esok Sue kongsikan resepi pizza Hawaian Chicken pula.