Skip to main content

Jom meroti yang lembut dan sedap

Weekend baru ni, Sue buat roti dengan anak2. Ye lah...weekdays dah busy dengan kerja, anak2 pun bersekolah dan ada exam. Time weekend bolehlah bersantai sambil meroti. Anak2 memang peminat pizza, hubby pulak suka roti kosong je. Jadi buat lah kedua2nya.
Sukatan basic dough dibawah ini boleh membuat roti kosong dan 2 biji pizza bersaiz 11 inci. Sue gunakan sukatan cawan atas permintaan kawan-kawan dan juga bagi memudahkan anda yang tiada penimbang. Anda cubalah ya...sedap dapat makan roti buatan sendiri dan dimakan sewaktu masih panas.



Basic Dough :

*1 cawan air kosong
*1 biji telur
*4 sudu besar susu tepung
(satukan ketiga-tiga bahan di atas hingga larut)
-4 cawan tepung high protein
-4 sudu besar gula
-1 sudu besar yeast mauripan
-3 sudu besar marjerin
-1 sudu kecil garam halus
-1 sudu besar shortening

Cara mengadun doh :
1. Masukkan bahan cecair bertanda * pada dasar bekas.
2. Masukkan bahan-bahan kering yang lain.
3. Kaedah breadmaker : tekan butang bread, ambil program 10. Tekan start dan breadmaker akan menunjukkan masa 01:30 iaitu bermaksud doh diuli selama 30minit dan direhatkan selama 1 jam.
4. Biarkan proses ini berlaku sehingga breadmaker berbunyi "beep".
5. Keluarkan doh dan tumbuk sedikit untuk mengeluarkan angin.
6. Doh sedia dibentuk mengikut kesukaan anda.

#peringatan : gunakan cawan yang sama untuk menyukat supaya doh tidak lembek atau keras.
Jika anda menguli secara manual dengan tangan, pastikan anda menguli dengan kuat dan lama bagi memastikan kelembutan roti.



Roti/bun kosong :
1. Griskan loyang dengan sedikit mentega.
2. Ambil 6 bahagian dari doh dan bulatkan.


3. Biarkan ianya mengembang sekali ganda seperti gambar di bawah. Anggaran masa 30 - 40 minit.


4. Pecahkan sebiji telur di dalam mangkuk dan campurkan dengan 3 atau 4 sudu air biasa. Pukul sedikit campuran telur dan roti ini. Sapukan bahagian atas roti dengan telur tadi.
5. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Bakar roti pada suhu 80ºC selama 23 - 25 minit.
6. Keluarkan roti dari ketuhar dan sapukan sedikit mentega diatasnya sewaktu masih panas.

Selamat mencuba.
InsyaAllah esok Sue kongsikan resepi pizza Hawaian Chicken pula.



Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...