Skip to main content

Rendang Ayam dan Pulut Kuning Noxxa sedap dan mudah

Bismillahirrahmanirrahim,
Masih lagi dalam bulan Syawal, merendang masih menjadi pilihan. Mari kita lihat resepi rendang yang dimasak menggunakan periuk Noxxa. Sungguh menjimatkan masa dan rasanya sama seperti kita menggunakan kuali atau periuk biasa.Bahan-bahan pun sama, hanya kaedah memasak dapat disingkatkan.




Rendang Ayam (periuk Noxxa)
Oleh : Surianti Ramli

Bahan utama :
1 ekor ayam - potong kecil dan cuci bersih

Bahan kisar :
30 tangkai cili kering (boleh tambah atau kurangkan cili, rebus cili dengan air hingga didih, toskan)
3 labu bawang besar
1/2 labu bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
2 ruas kunyit
Air secukupnya untuk mengisar

Bahan lain :
1 helai daun kunyit diracik
3 batang serai diketuk
2 keping asam gelugur
2 sudu besar kerisik
500 ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Masukkan bahan kisar, ayam dan serai ke dalam periuk tekanan noxxa.
2. Kacau sebati, on plug. Tutup periuk tekanan dengan tudungnya. Pastikan tombol di atas tudung periuk berada dalam fungsi 'high pressure'. Tekan fungsi 'high pressure' 8 minit. Tekan butang on.
3. Tunggu sehingga masa tamat dan periuk berbunyi 'beep' berulang kali. Lepaskan tekanan pada tombol atas tudung periuk. Tunggu hingga wap keluar habis.
4. Buka tudung periuk, masukkan kerisik, santan, garam, gula dan daun kunyit. Kacau sebati.
5. Ambik fungsi 'stir fry' dan biar hingga rendang mulai pekat kuahnya.
6. Off periuk dan off plug. Sedia dihidang.



Pulut Kuning Periuk Noxxa
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
4 cawan beras pulut
-cuci bersih, rendam 10 minit dalam air yang dicampur kunyit serbuk serta 2 keping asam bertujuan untuk mengilatkan pulut

Bahan lain :
3 1/2 cawan air biasa
1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam
12 helai daun pandan disimpul

Cara penyediaan :
1. Toskan pulut, masukkan ke dalam periuk Noxxa bersama air biasa dan daun pandan.
2. Tekan fungsi 'high pressure" sehingga 5 minit. Pastikan tombol pada atas tudung periuk berada pada kedudukan high pressure. Tekan butang on.
3. Tunggu sehingga masa tamat dan periuk berbunyi 'beep' berulang kali. Lepaskan tekanan pada tombol atas tudung periuk. Tunggu hingga wap keluar habis.
4. Buka tudung periuk, masukkan santan pekat yang telah dicampur garam. Gaul sebati.
5. Tutup tudung periuk, tukar butang tombol atas tudung periuk pada kedudukan steam.
6. Tekan fungsi steam selama 3 minit. Tekan butang on.
7. Tunggu sehingga masa tamat dan periuk berbunyi 'beep' berulang kali. Lepaskan tekanan pada tombol atas tudung periuk. Tunggu hingga wap keluar habis.
Kacau rata. Siap.




Comments

  1. salam.Terima kasih utk resepi Su ni..siap masak dah ikut langkah2 yg diajar.Lepas berbuka nanti baru tahu rasanya bagaimana.Semoga Su dan family dimurahkan rezeki.

    ReplyDelete
  2. Tq perkongsian ilmu yg sngt berguna..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...