Bismillahirrahmanirrahim,
Hampir sebulan Sue tak update Fb disebabkan kesibukan dengan sekolah dan berkejar ke sana sini menguruskan pelbagai urusan.
Masih belum terlewat rasanya untuk mengucapkan selamat tahun baru 2017,
Butter Cheese Cake antara resepi terawal yang Sue kongsikan semasa baru membuka blog masakan dulu. Keknya gebu, lembut dan sangat sedap pada citarasa kami sekeluarga. Penggemar cheese pasti sukakannya. Resepi wajib cuba, sedap 😊
Butter Cheese Cake
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
250 gm butter
150 gm cream cheese (Sue pakai Tatura)
200 gm gula caster (Sue letak 160 gm)
5 biji telur gred A
1 sk esen vanila
250 gm tepung gandum (Sue guna superfine)
1 1/2 sk baking powder
Cara penyediaan :
1. Satukan tepung dan baking powder, ayak dan ketepikan. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan telur 1 / 1 sambil dipukul lagi.
3. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil dikacau secara kaup balik hingga sebati.
5. Gris loyang 9 in x 9 in dan masukkan adunan.
6. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit dan barulah bakar kek hingga masak mengikut oven masing-masing. (Oven saya suhu 160'C selama 50 minit)
7. Sejukkan di redai.
Hampir sebulan Sue tak update Fb disebabkan kesibukan dengan sekolah dan berkejar ke sana sini menguruskan pelbagai urusan.
Masih belum terlewat rasanya untuk mengucapkan selamat tahun baru 2017,
Butter Cheese Cake antara resepi terawal yang Sue kongsikan semasa baru membuka blog masakan dulu. Keknya gebu, lembut dan sangat sedap pada citarasa kami sekeluarga. Penggemar cheese pasti sukakannya. Resepi wajib cuba, sedap 😊
Butter Cheese Cake
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
250 gm butter
150 gm cream cheese (Sue pakai Tatura)
200 gm gula caster (Sue letak 160 gm)
5 biji telur gred A
1 sk esen vanila
250 gm tepung gandum (Sue guna superfine)
1 1/2 sk baking powder
Cara penyediaan :
1. Satukan tepung dan baking powder, ayak dan ketepikan. Pukul butter dan gula hingga kembang. Masukkan cream cheese dan pukul lagi hingga sebati dan tidak berketul.
2. Masukkan telur 1 / 1 sambil dipukul lagi.
3. Masukkan esen vanila.
4. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil dikacau secara kaup balik hingga sebati.
5. Gris loyang 9 in x 9 in dan masukkan adunan.
6. Panaskan oven terlebih dahulu selama 10 minit dan barulah bakar kek hingga masak mengikut oven masing-masing. (Oven saya suhu 160'C selama 50 minit)
7. Sejukkan di redai.
kalau d kukus, blh x?
ReplyDeleteMohon share resepi ya tq
ReplyDeleteMohon share resipi. Boleh ke kalau guna tepung naik sendiri. Terima kasih.
ReplyDelete