JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Friday, March 18, 2016

Apam Kampung untuk sarapan


 Bismillahirrahmanirrahim..

Apam Kampung
Oleh : Surianti Ramli

Bahan A :
1/4 cawan gula merah
1/4 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan
-masak bahan di atas, sejukkan.
**********************
Bahan B:
1/2 peket yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula pasir
-satukan dan kacau larut bahan di atas, biar yis naik berbuih anggaran 10 minit.
**********************
Bahan C
2 cawan tepung gandum
secubit garam

Cara-cara :
Satukan bahan A, B dan C. Kacau sebati dan biarkan selama 45 minit hingga 1 jam (adunan naik) dalam besen tertutup.
Didihkan air dalam periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain untuk mengelakkan air menitis.
Sapu sedikit minyak dalam acuan, isikan 3/4 adunan ke dalamnya. Kukus selama 20 minit dalam api sederhana.
Terbalikkan acuan dan apam akan tanggal sendiri. Sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
*kelapa parut perlu dikukus sekejap supaya tidak mudah basi.