Skip to main content

Bihun Sup Kedah resepi emak saya....sedapnya !

Salam semua, dah lama Sue tak masak bihun sup. Biasanya kalau hari raya, emak dikampung memang masak bihun sup untuk dihidangkan kepada tetamu selain dari biskut raya dan ketupat. Jadi bila Sue masak je bihun sup ni, teringat pulak hari raya. Jom kita tengok resepinya. Simple je, Sue rasa semua orang tahu masak.



Bahan-bahan :
Sebungkus bihun dicelur dalam air mendidih (yang telah dicampur dengan sedikit kunyit serbuk)
1 kg tulang lembu
1 kg daging lembu 
(Sue campurkan daging biasa bersama daging cincang/tetel)
1 labu bawang besar dikisar
5 ulas bawang merah dihiris (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih dihiris (untuk tumis)
2 inci halia diracik halus (untuk ditumis)
2 sudu besar rempah sup Adabi
1 bunjut rempah sup Adabi
Daun sup dan daun bawang
Air secukupnya
Garam
Gula

*Bahan sampingan untuk menghidang bihun :
Daun sup dan daun bawang dihiris halus
Bawang goreng
Lobak masin dipotong kecil dan direndam dengan air panas selama 2 - 3 jam untuk menghilangkan masinnya
Taugeh dicelur
Serbuk cili dicampur sedikit air panas yang baru mendidih dan dikacau rata (biar pekat)
Telur rebus (jika suka)
Limau nipis (jika suka)

Cara masak :
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan halia racik hingga wangi.
2. Rempah sup dicampur dengan bawang besar kisar dan sedikit air untuk menjadikannya pes.
3. Masukkan pes rempah sup. Kacau sekejap dan masukkan sup bunjut dan tulang bersama daging.
4. Masukkan air secukupnya dan rebus hingga daging empuk. 
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Taburkan daun sup dan daun bawang. Tutupkan api.

Cara menghidang :
Letakkan sedikit taugeh celur pada dasar mangkuk, diikuti dengan bihun. Bahagian atas bihun diletakkan semua bahan sampingan bertanda *. Masukkan kuah dan sedia dihidang. Lebihkan kuah jika suka. Sue kurang makan kuahnya, jadi dalam gambar ni pun nampak kuahnya sikit hehehe....

Selamat mencuba.




Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...