Daisypath Friendship tickers
JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Thursday, December 11, 2014

Lompang Pandan untuk minum petang

Biasanya Sue buat lompang gula merah. Tapi kali ini teringin nak makan lompang pandan. Bahan semua dah ada di dapur, terus je buat. Kalau anda yang belum pernah cuba masak kuih lompang, cuba lah resepi ni. Asal resepinya dari emak mertua Sue. InsyaAllah menjadi. Ikut petua yang akan Sue tulis nanti ya...





Lompang Pandan
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu kecil air kapur
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan jus pandan (jus pandan = 7 helai daun pandan dikisar dengan air dan ditapis)
1 sudu besar pandan paste untuk memberikan warna hijau

Hiasan di atas lompang :
Kelapa parut yang putih
Secubit garam halus
1 helai daun pandan
#gaul rata kelapa parut dan garam, kukus bersama daun pandan sekejap

Cara masak :
1. Satukan gula pasir  serta jus pandan. Masak sehingga gula larut. Sejukkan. (*pastikan benar-benar sejuk, jika tidak lompang tidak menjadi)
2. Satukan tepung beras, tepung ubi kayu, air kapur , pandan paste dan jus pandan yang telah disejukkan tadi. Gaul sebati.
3. Panaskan periuk kukusan. Sendukkan bancuhan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 10 - 12 minit atau pun sehingga masak.
4. Angkat kuih lompang yang telah masak dan rendam separuh tenggelam dalam air biasa. Tujuannya supaya cepat sejuk dan mudah mengeluarkan lompang dari acuan.
5. Keluarkan lompang dari acuan dengan menggunakan hujung sudu secara berhati-hati. Letakkan kelapa parut di atasnya.

* ada juga petua yang pernah Sue dengar supaya menyapu acuan lompang dengan sedikit minyak sebelum memasukkan adunan supaya senang tanggal dari acuan. Jika anda tidak suka cara begini, boleh ikut petua cara yang Sue buat di atas iaitu merendamnya dalam air supaya sejuk.

Catatan : kuih lompang yang sebenar akan ada lesung pipit (lubang ditengahnya) setelah masak dikukus. Jika tiada, bermakna tidak menjadi.

Monday, December 8, 2014

Kek Kukus Velvet Hawflakes aka Kek Lapis Hawflakes

Teruja sungguh Sue buat kek ni. Tak sabar nak tengok hasilnya. Bila dah siap kukus...
Wow ! Sedap. Lagi bertambah sedap kalau letak banyak asam hawflakes tu.
Untuk kek kali ini, Sue kekurangan stok hawflakes. Lain kali akan letak banyak. Bila gigit je kek tu, terasa masam manisnya.





Kek Kukus Velvet Hawflakes/Kek Lapis Hawflakes
Sumber : Kak Fida Myresepi
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
5 biji telur - grade A yang sejuk(dari peti ais)
225 g gula halus (1 cwn rata +2 sb rata) *Sue letak 200g shj
220 g tepung gandum*(2 cwn rata)
1 sk rata baking powder*
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanilla
pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
secukup hawflakes

Cara-cara :
Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/minyak masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
Loyang dialas kertas dan sapu minyak. (Sue guna loyang 6" x 6" x 3"). Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
(Tips dari kak Fida ***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan)
Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka.
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 minit kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.

Wednesday, December 3, 2014

Mee Kari sedap dan mudah penyediaannya

Dah lama teringin mee kari, baru kali ini dapat cuba memasak. Selalunya makan mee kari yang dimasak oleh kawan-kawan. Tapi kali ini, Sue masak ikut resepi seorang sahabat fb yang memang pakar memasak. Hasilnya, wow ! Sedap. Alhamdulillah...anak-anak dan hubby suka.
Sue copy paste resepi ini ya...




Mee Kari Ayam
Sumber resepi asal : Naimah Md Ludin
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
1 labu bawang besar (dadukan)
3 ulas bawang putih (racik halus)
3 sudu rempah kari daging (sy guna adabi)
1 sudu cili boh
1 tangkai daun kari
isi ayam
tauhu goreng (potong kecik)
fish ball & fish cake
kacang panjang (potong pendek2)
sodek/putik jagung
2 cawan pati santan
2 cawan air panas
1 senduk minyak (utk tumis)
gram dan gula secukup rasa
ulam:
taugeh-dicelur
sawi-dicelur
cili merah hiris nipis
buah limau nipis
bawang goreng
bua tomato dihiris nipis @guna buah tomato kecik2 tu

mee 2 bungkus-dicelur

cara
1)panaskan minyak, masukkan bawang besar n bawang putih.masukkan daun kari..biar garing
2)masukkan rempah kari +cili boh yg dibancuh air..tumis sampai masak dan garing.
3)masukkan isi ayam..gaul sebati..tambahkan 1 cawan air..biar mendidih
4)masukkan putik jagung ,kacang panjang dan pati santan yg ditambah 1 cawan air.biar sampai mendidih..
5)masukkan fish ball,fish cake dan tauhu goreng..perasakan garam dan gula.kacau sebati..biar 2-3mnt..padamkan api..
6) hidangkan bersama mee n ulam2...
*nak lagi sedap boleh tmbah kerang yg dh direbus n udang..

Monday, December 1, 2014

Kuih Lapis jalur merah putih

Dulu masa kecik, kalau dapat makan kuih lapis, Sue suka makan selapis demi selapis. Suka tengok lapisnya. Dengan   kombinasi rasa lemak dan manisnya. Sedap !
Ok jom kita lihat resepinya, Sue masak di kampung kuih ni, 



Kuih Lapis
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
6 sb tepung beras
1 cawan gula pasir
3 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sk garam
Pewarna merah
Esen ros
Sedikit minyak masak

Cara penyediaan :
1. Satukan semua bahan kecuali minyak masak, adunkan hingga sebati menggunakan whisk atau pun senduk. 
2. Tapiskan adunan supaya tidak berketul.
3. Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian diwarnakan merah dan satu bahagian lagi dibiarkan kepada warna asal.
4. Panaskan air dalam periuk kukus. Sapu loyang dengan sedikit minyak masak.  (Sue gunakan loyang segi empat bersaiz 6 inci x 6 inci x 3 inci)
5. Adunan merah dibahagikan kepada 3 bahagian yang sama banyak, begitu juga dengan adunan putih. (Ini kerana, kita akan buat sebanyak  6 lapis semuanya)
6. Mulakan melapis 1 bahagian warna putih pada dasar loyang. Kukus selama 5 minit. Buat lapisan kedua dengan meletakkan 1 bahagian warna merah pula. Kukus selama 5 minit juga. Ulangi proses ini sehingga habis. Lapisan paling atas, dikukus selama 15 minit dan pada waktu ini, pastikan tudung periuk kukus dibalut dengan kain/kitchen towel untuk mengelakkan air dari menitis dan terkena pada kuih.
7. Tunggu sehingga kuih telah sejuk barulah dipotong.

Saturday, November 29, 2014

Roti Jala yang kekal lembut dan sedap

Walau pun seharian, roti jala ni tetap mengekalkan kelembutan dan kesedapannya. Sedap dimakan dengan kari ayam atau pun kari daging. Alhamdulillah anak-anak dan hubby suka.
Ini juga Sue masak waktu berada di kampung.


Roti Jala
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 1/2 cawan air
1/2 cawan minyak masak
2 biji telur gred A
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning
-Adun sebati semua bahan di atas. Sue masukkan dalam blender dan kisar. Kemudiannya, tapis.

Bahan lain :
-sedikit mentega untuk di griskan pada kuali
-sehelai daun pandan untuk menyapu mentega (sebagai ganti kepada berus)
-acuan roti jala berbentuk corong (boleh dibeli di kedai barang plastik dengan harga rm1.30 sahaja)

Cara penyediaan :
1. Griskan sedikit mentega pada kuali leper.
2. Tunggu sehingga kuali panas dalam api sederhana. Isikan roti jala ke dalam acuan dan buat gerakan membulat yang kecil-kecil hingga membentuk satu bulatan yang besar, anggaran diameter 6 inci. (Saiz terpulang pada kesukaan anda). Tunggu sehingga masak, sekejap saja anggaran 2 minit. Setelah masak, tidak perlu kalih roti jala. Terus angkat dan lipat.
3. Ulangi proses ini sehingga habis.

*tips penting : sebelum anda menjala pada kuali, pastikan adunan dapat turun dari corong acuan dengan lancar secara jaluran panjang, bukannya menitis. Jika menitis, membentuk titik seperti bedak sejuk, bermakna adunan anda terlalu pekat. Tambahkan air sedikit-sedikit dan kacau sebati.

Sunday, November 23, 2014

Muffin Pisang untuk anak-anak

Mudah membuat muffin, tak perlu pakai mixer. Hanya kacau rata menggunakan whisk atau pun senduk sahaja. Ringkas, cepat dan mudah berbanding cupcake. Anak-anak suka, sekejap saja berebut makan dah licin.


Muffin Pisang
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
5 biji pisang emas (dilecek)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 st baking powder*
1 st soda bikarbonat*
1/2 cawan gula perang
1 st esen pisang
1/3 cawan minyak jagung
1/3 cawan susu segar
1 biji telur
1/2 cawan choc chip
Badam cincang untuk hiasan diatas muffin (jika suka)

Cara penyediaan ;
1. Satukan dan ayak bahan *. Ketepikan.
2. Satukan gula perang, minyak jagung, susu segar, telur, esen dan pisang lecek. Kacau rata menggunakan senduk atau pun whisk sekejap saja. Kemudian gaulkan dengan bahan ayak dan choc chip sehingga rata.
3. Sudukan adunan hingga memenuhi 3/4 cup kertas. Taburkan badam cincang. Bakar selama 23 minit pada suhu 180' C atau pun sehingga masak.

Muffin pisang ini sedap dan menjadi kesukaan anak-anak. Selamat mencuba.

Wednesday, November 19, 2014

Butter Cheese Cake yang sangat sedap...yummy !

Sedap sungguh kek ni. Resepinya sama dengan kek butter asas. Tapi bila ditambahkan cream cheese, rasanya lain dari kek biasa. Alhamdulillah anak2 Sue suka. Anda mesti cuba, Percayalah. anda tidak akan menyesal kalau buat kek ni...rasa cheesenya ditambah dengan wangian butter, bergabung menjadikan rasa kek ni hebat...tu diaaa..ayat...hihihi...nak menyatakan kesedapan kek butter cheese cake.


Butter Cheese Cake
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
220g butter (saya guna SCS)
200g gula castor
250g cream cheese (saya guna Tatura)
5 biji telur gred B
1 sk esen vanilla
250g tepung superfine*
2 sk baking powder*
3 sb susu cair
1 sb coklat emulco

(bahan * disatukan dan diayak)

Cara penyediaan :
1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan cream cheese sambil dipukul lagi.
3. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul sebati. Kemudian masukkan esen vanilla.
4. Teruskan memukul sambil memasukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu cair.
5. Bila telah sebati, bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibiar kepada warna asal dan satu lagi dimasukkan coklat emulco.
6. Griskan loyang 8" x 8", alaskan baking paper. Kemudian gris lagi diatasnya. Isikan adunan ke dalam loyang berselang seli warna asal dan coklat sehingga habis.
7. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 170'C selama 55 minit.
8. Setelah masak, biarkan dalam loyang anggaran 3 - 5 minit. Pindahkan kek ke atas redai. Sejukkan sebelum dipotong.

Tuesday, November 18, 2014

Info : Kenapa buat kek tak jadi ?

Perkongsian yang menarik dan berguna, 
-Kek mentega( butter cake) yg tak menjadi, kek itu tenggelam dan bantat dibahagian tengah setelah dikeluarkan dari dalam oven => Jawaban: Kek belum masak betul.
-Sewaktu dibakar kek tenggelam dibahagian tengah => Jawaban: suhu oven terlalu panas yg menyebabkab kek dipaksa untuk naik dgn cepat yg menyebabkan kek tenggelam di tengah.
-Pada keliling kek terdapat kerak yg bergula=> Jawaban: Mentega dan gula tidak dipukul dgn sempurna.
-Terdapat tompok2 putih pada permukaan kek => Jawaban: gula tidak dipukul dengan sempurna( gula tidak larut dgn sempurna) gunakan gula castor ia cepat larut.
-Kek tenggelam atau bantat => Jawaban: suhu oven terlalu panas, kek terlalu lama dibakar, bahan kek tidak dipukul dgn sempurna( tak cukup kembang ).
-Kek berderai bila dipotong => Jawaban: Mentega dan telur dipukul terlalu lama ataupun telur dimasukkan terlalu awal sedangkan gula dan mentega blm cukup kembang.
-Kek melekat pada loyang pembakar => Jawaban: terlalu banyak gula ataupun jika menggunakan loyang yg baru sebaiknya sapukan loyang dgn mentega atau lapisi dgn kertas kek.
-Kek naik dan pecah dipermukaan => Jawaban: Loyang terlalu kecil, suhu oven terlalu panas.
-Keliling kek menjadi keras => Jawaban: Adunan dipukul terlalu lama sebenarnya setelah mentega dan gula cukup kembang kemudian masukkan tepung kaupbalikan saja sehingga sebati. ataupun suhu oven terlalu panas
-Kek hampir hangus tp bahagian tengah tetap tidak masak => Jawaban: Suhu oven terlalu panas, kek dibakar terlalu lama, loyang terlalu kecil.
-Kek pucat dibahagian tengah => Jawaban: Loyang terlalu besar
Tips2 dari Chef Wan beberapa petua penting dalam seni menyediakan kek yg cantik :
Semua bahan hendaklah berada pada suhu bilik melainkan jika resipi itu memerlukan bahan berkenaan sejuk, contohnya mentega/telur Jika terus digunakan dari peti sejuk, apabila dipukul mentega bersama gula dan telur, ia lambat mengembang apatah lagi menjadi gebu. Apabila dibakar dan dipukul sedang adunan belum cukup kembang, kek itu akan bantat dan tidak lembut. Begitu juga telur. Pukul satu-persatu supaya setiap kali dipukul udara dimasukkan. Ini menggebukan lagi kek itu.
Fahamilah fungsi ketuhar anda sebab setiap ketuhar berfungsi secara berlainan. Bergantung berapa umur ketuhar, sama ada sudah uzur ataupun baru dibeli, waktu memanaskannya juga penting sebelum kek itu dibakar. Pastikan selalu memanaskan ketuhar dahulu. Jangan ketika hendak membakar kek baru hendak dihidupkan ketuhar. Selalunya 15 minit memanaskannya sudah mencukupi.
Apabila membakar kek, letakkan ia di tengah-tengah ketuhar, melainkan resipi menyatakan sebaliknya.
Jangan memukul terlalu lama apabila memasukkan tepung ke dalam adunan mentega, kaupbalikkan saja adunkan tepung hingga ia sebati . Memukul terlalu lama akan menarik struktur gluten pada tepinya dan menyebabkan kek keras.
Untuk mendapatkan kek ringan dan gebu, mentega perlu dipukul sampai berkrim.
Membakar kek suatu kerja mudah tetapi apa akan terjadi pada kek apabila ia dikeluarkan dari ketuhar?
Masalah Yang Sering Dihadapi
Jarang sekali kita dapat menentukan kenapa kek tidak menjadi seperti pada gambar resipi. Perlu ingat, semua bahan hendaklah ditimbang dengan betul dan gunakan penimbang serta camca penyukat dan acuan tin yang ditetapkan dalam resipi. Bukan cawan kopi, cawan teh tetapi cawan sukatan metrik. Dan bukan camca teh, camca makan di rumah... tetapi camca sukatan. Apabila kek sedang dibakar, jangan sekali-kali membuka pintu ketuhar sebelum tiga suku membakar kerana angin yang berlainan hawa akan membuatkan kek mendap di tengahnya. Di bawah disenaraikan masalah lain dan sebabnya.
~Kek Terlalu Lembap dan Leper :Terlampau banyak cecair , Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya, Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya , Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus.
- Kek Merekah di Atas : Ketuhar terlampau panas atau acuan kek tidak diletakkan di tengah tengah ketuhar , Kekurangan cecair , Acuan loyang terlalu kecil.
- Kek yang Mendap di Tengahnya : Ukuran acuan tin tidak betul,
Sukatan bahan tidak tepat , Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat , Pintu ketuhar dibuka terlalu awal.
Soalan ini sering kali diajukan : " kenapa kek tak menjadi seperti yang ada pada gambar resepi?"
Berikut adalah kesalahan-kesalahan biasa yang menyebabkan kek tak menjadi dengan sempurna dan sebab-sebabnya: ( hasil rujukan dari pelbagai sumber dan sumber sendiri)
~Kek Tidak Naik Sekata :
Suhu dlm ketuhar tidak panas sekata menyebabkan kek tidak dibakar secara menyeluruh.
Bancuhan tepung tidak sebati.
Suhu ketuhar mungkin terlalu panas.
Adunan melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar.
Loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan.
~Kek Menjadi Bantat :
Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul.
Ketika memasukkan tepung ke dalam adunan, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
Kemungkinan telur yg digunakan sudah tidak elok. Sebaik2nya gunakanlah telur yg segar. Isikan air di dlm bekas dan letak telur di dlmnya. Jika telur terapung bermakna telur itu sudah tidak ada kandungan udara lagi atau sudah busuk.
Tepung sudah tidak elok atau sudah luput tarikhnya. Sebaik2nya, tepung dijemur terlebih dahulu. Ini penting untuk membantu meringankan kek.
Mentega yang dicampurkan dalam adunan mungkin terlalu panas, menyebabkan ia berbuih. Ini menjadikan kek rosak.
Suhu ketuhar terlalu rendah.
~Kek Mendap pada Bahagian Tengah :
Ketuhar yg digunakan sudah terlalu lama dan ia perlu diservis.
Kek tidak dibakar pada tempoh yang seharusnya.
Suhu ketuhar terlampau panas, atau terlampau sejuk atau dibakar dalam masa yang terlalu singkat.
Pintu ketuhar yang selalu ditutup buka (kecuali kek lapis) kurang daripada 30 minit masa membakar. (kemasukan angin yg berlainan hawa akan menyebabkan kek menjadi mendap)
Ukuran acuan tin/ loyang tidak betul.
Sukatan bahan tidak tepat.
Bancuhan Mentega Tidak Sebati dan Bergentel
Mentega tidak dibiarkan pada suhu bilik
Telur terlalu cepat dicampurkan dalam adunan mentega dan gula yang belum betul2 gebu dipukul.
Mentega dan gula tidak betul2 sebati atau gebu dan terlalu cepat mencampurkan telur dalam adunan tersebut.
~Kek Terlalu Lembab dan Leper :
Terlampau banyak cecair.
Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya.
Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya.
Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus.
~Kek Terlalu Berat :
Sewaktu memukul campuran yang ada tepung, ia dipukul dengan kadar yang terlalu laju.
Campuran mentega, gula dan telur dipukul terlalu lama.
Kemungkinan besar terlalu banyak tepung digunakan.
Serbuk penaik tidak sesuai dgn sukatan tepung.
Gula yang digunakan melebihi sukatan.
Terlalu banyak cecair.
Suhu ketuhar terlalu rendah.
~Kek Merekah :
Suhu ketuhar terlalu panas dan ini menyebabkan bahagian luar kek terlalu cepat masak dan kepanasan tersimpan pada bahagian tengah kek. Ini membuatkan bahagian tengah kek akan merekah.
Jenis loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan.
Loyang pembakar tidak diletakkan ditengah-tengah ketuhar.
Kekurangan cecair.
Acuan / loyang terlalu kecil.
Tepung yang digunakan tidak sesuai seperti tepung berprotein tinggi.
~Kek Buah Mendap :
Ada antara buah yang terlalu besar dan berat.
Buahan kering yang dicuci tidak digaul dengan tepung sebelum ia dicampurkan ke dalam adunan.
Tekstur Kek Terlalu Kasar atau Berlubang-lubang Besar
Terlebih serbuk penaik.
Telur yang digunakan terlalu kecil atau terlalu sedikit.
Adunan tidak dipukul sebati.
~Kek Menjadi Keras :
Gula dan mentega tidak dipukul hingga gebu dan ringan.
Terlalu banyak tepung gandum.
Tidak cukup cecair.
Memukul terlalu lama setelah memasukkan tepung.
Tidak memukul sempurna setelah dimasukkan telur.
Membakar terlalu lama atau suhu terlalu tinggi.
Loyang/acuan kek terlalu besar dan kek menjadi nipis.
Ikuti resepi dengan tepat dan pastikan resepi dari sumber yg boleh dipercayai.
~Kek Menjadi Kering :
Selalunya, dengan menambah 2 - 3 camca besar susu segar, akan membuat kek mampat. Jika mentah di dalam, mungkin saiz acuan tidak betul dan kek terlalu tebal.
~Kek Menjadi seperti Roti :
Sukatan serbuk penaik tidak tepat.
Sukatan mentega / marjerin tidak tepat.
Sukatan gula tidak tepat atau tidak sesuai.
Tepung tidak sesuai.
Adunan tidak dipukul dgn sebati.
~Kek Menjadi seperti Bingka :
Bancuhan tidak dipukul sebati.
Terlampau banyak cecair.
Tepung terlalu sedikit.
Suhu ketuhar tidak cukup panas.
Sumber : Inur-cerita dari perantauan.
Semoga kek anda menjadi.. 

Monday, November 17, 2014

Apam Polkadot yang berwarna warni, menarik dan sedap pula

Sebenarnya dah lama Sue berkenan dengan apam polkadot hasiltangan seorang sahabat Fb, Habibah Mohd Zaini. Kreatif sungguh cara beliau menghasilkan pelbagai corak dan gambar atas apam polkadotnya. Ada kartun minion,  bentuk strawberry, ladybug dll. Sue pun cuba-cuba buat. Tapi memandangkan tangan ni keras lagi dan pewarna di rumah pun tak lengkap, Sue hanya buat bentuk strawberry sahaja. Hasilnya tak secantik Habibah. Segan jugak nak buat tayangan. Kena berlatih buat lagi ni...jom kita lihat :)



Apam Polkadot
Sumber : Habibah Mohd Zaini
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
3 biji telur dari peti ais
1 cawan gula icing
2 cawan tepung gandum *ayak
1 sb baking powder *ayak
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1 st esen vanila
Filling mengikut citarasa (Sue letak filling strawberry)
Pewarna hijau, merah dll (ikut citarasa sendiri)

Cara penyediaan :
1. Pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan gula dan pukul sebati, kemudian masukkan ovalette sambil dipukul lagi hingga adunan jadi kaku dan bertanduk (maksudnya, kalau diterbalikkan mixer pun, adunan tidak akan tumpah).
3. Masukkan esen, kemudian masukkan susu berselang seli dengan tepung sedikit demi sedikit secara kaup balik.
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan. Masukkan adunan berwarna tadi ke dalam piping beg secara berasingan. Gunting hujung piping beg (hingga membentuk lubang kecil sahaja)
5. Letakkan papercup ke dalam acuan lompang. Paipkan adunan hingga memenuhi separuh papercup. Letakkan filling. Paipkan lagi adunan hingga memenuhi papercup. Corakkan mengikut kesukaan.

Saturday, November 15, 2014

Apam Snow White mudah

Dah lama Sue tak masak apam. Sebelum ini, Sue pernah buat apam beras. Letak warna pink, putih dan hijau. Resepinya lebih kurang dengan ini juga, tapi ada kelainan sedikit. Rasa macam sedap je bila teringat nak makan apam. Akhirnya terhasillah apam snow white ni setelah berjalan-jalan ke dapur Myresepi.
Yummy ! Makan dengan kelapa parut. Lawan dengan milo panas. Waktu hujan pulak, lapar. Asyik makan je hihihi...





Apam Snow White
Sumber : qnq0910 (Myresepi)
Dicuba oleh : Surianti Ramli

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara
-masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.
-gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu.
-kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur.
-campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
-biarkan adunan mesra selama satu jam, adunan akan mengembang selepas itu.
-selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit.

note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.

#catatan Sue : adunan ini menghasilkan lebih kurang 100 biji apam menggunakan acuan lompang. Sue buat separuh saja dari adunan di atas sebab takut tak habis kalau terlalu banyak. Rupanya, sekejap saja dah kosong pinggan. Lain kali kena buat satu adunan penuh.

Friday, November 14, 2014

Makaroni Goreng yang simple tapi sedap untuk dinner

Late dinner untuk malam tadi...masak yang simple2 je. Alhamdulillah, anak2 suka.


Makaroni Goreng
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
-2 cawan makaroni
-1 labu bawang holland (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) dipotong dadu
-1 biji buah tomato dipotong dadu
-1 mangkuk kecil daging dipotong kecil
-1/2 tin sos prego tradisional
-Sayur : Karrot,
batang celery, capsicum
-2 sb lada hitam
-2 sb mixed herbs (boleh dibeli dipasaraya)
-Sedikit minyak untuk menumis (saya pakai minyak zaiton)
-Garam dan gula secukup rasa
-Sedikit air

*jika suka, boleh tambahkan cendawan butang, crab stick (stick ketam), sosej dll.
*masakan ini tak pedas, sesuai untuk anak2. Kalau suka pedas, sila tambahkan cili kisar.

Cara masak :
1. Didihkan air, tambahkan secubit garam dan 1sb minyak. Celur makaroni hingga lembut. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang bersama buah tomato hingga layu.
3. Masukkan daging dan sedikit air. Masak hingga empuk.
4. Masukkan sos prego bersama garam dan gula, kacau hingga didih.
5. Masukkan makaroni tadi bersama lada hitam dan mixed herbs. Kacau rata. Akhir sekali masukkan sayur. Biar sebentar. 

Siap :)

Sunday, November 9, 2014

Puding Roti dengan Sos Kastard

Ada banyak lagi roti di dapur yang hampir sampai tarikh luput. Sayang membazir kalau tak habis. Penyelesaiannya, jadi lah puding roti.
Resepinya hampir sama seperti Puding Roti versi bakar yang Sue selalu buat. Hanya kali ini Sue kukus. Sedap rasanya kalau dikukus berbanding bakar (ikut tekak Sue). Anda boleh pilih nak bakar atau kukus ya...



Puding roti (versi kukus)
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
 8 keping Roti
* segelas susu segar  * 2 sb gula
* 2 sb mentega- cairkan
* 2 biji telur
* 1 st esen vanilla
* 1 sb tepung jagung
segenggam kismis hitam/ceri

Sos Kastard :
1 tin susu cair (boleh juga gunakan 1 gelas susu segar)
2 sb tepung kastad
2 sb gula
1 st esen vanilla

Cara-cara:
1. Griskan loyang, potong empat atau pun carik-carikkan roti. Susunkan dlm loyang.
2. Blend bahan-bahan bertanda * (lebih kurang 2minit) dan tuang ke atas roti tadi.
Biarkan roti terendam 30minit.
3. Taburkan kismis atau ceri diatas roti.
Kukus selama 25 minit.
4. Untuk membuat sos kastad , campurkan semua bahan sos ke dalam periuk dan kacau hingga masak (agak pekat) dlm api perlahan.
5. Makan puding roti bersama sos kastard.

Saturday, November 8, 2014

Bubur Kacang Hijau untuk minum petang


Dah lama tak masak bubur kacang hijau ni. Sedap pulak, bertambah-tambah makan. Untuk resepi ini, Sue masak menggunakan periuk "pressure cooker" Noxxa dari Amway. Sekejap je dah masak. Jom kita lihat resepinya.

Bubur Kacang Hijau
Sumber : Group Noxxa
Diolah semula oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
2 cawan kacang hijau ( tak perlu rendam)
8 cawan air
2 cawan santan pekat
2 sb sagu putih
8 sb gula perang (brown sugar)
Secubit garam
2 helai daun pandan

Cara masak :
1. Masukkan kacang hijau bersama air ke dalam periuk. Ambil fungsi high pressure 12 minit. On kan periuk. Tunggu hingga bunyi beep, lepaskan tekanan supaya wapnya keluar.
2. Ambil fungsi stir fry, masukkan gula, garam, sagu, daun pandan dan juga santan pekat. On kan periuk. Tunggu hingga mendidih. (Anggaran 5 minit sahaja). Off kan periuk.

Siap. Sedia dihidang.

*Kalau masak menggunakan periuk biasa, bahan yang digunakan sama juga seperti di atas. Hanya kacang hijau perlu direndam selama 4 jam untuk mempercepatkan ianya empuk. 

Tuesday, November 4, 2014

Carrot Walnut Cake yang sedap, moist, berkrim...

Entry kek lagi...Kami satu family memang penggemar kek carrot. Tapi tak boleh buat selalu. Maklumlah, nanti sedar2 baju semua dah tak muat. Hihihi...ok jom kita semak resepinya.


Carrot Walnut Cake
Oleh : Surianti Ramli

2 cawan tepung superfine*
1/2 sk baking powder*
1/2 sk soda bikarbonat*
3/4 cawan gula perang
1/4 cawan gula castor
4 biji telur
1 sk esen vanilla
1 sk serbuk kayu manis
1 sb susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
1 cawan walnut cincang (panggang terlebih dulu)
2 cawan carrot parut
1/2 cawan kismis hitam

#Satukan carrot parut bersama kismis hitam dan perap selama 2 jam.

Cara penyediaan :
1. Pukul telur hingga kembang. Kalau tiada mixer, boleh gunakan blender.
2. Masukkan gula castor dan gula perang sambil dipukul lagi. Kemudian masukkan susu pekat, minyak jagung dan  esen vanilla, pukul lagi anggaran 3 minit. Ketepikan.
3. Satukan bahan bertanda * dan ayak.  Gaul sebati bersama bahan yang dipukul tadi. Masukkan serbuk kayu manis, carrot parut, walnut dan juga kismis. Kacau rata secara kaup balik sahaja.
4. Panaskan oven. Griskan loyang bulat bersaiz 7" dan alas dengan baking paper. Griskan lagi sekali di atasnya. Bakar kek selama 50 minit pada suhu 170'C atau sehingga masak mengikut jenis oven masing-masing.

Nota :
Sukat semua bahan menggunakan saiz cawan yang sama. (Saya gunakan cawan metrik).
Sejukkan kek terlebuh dahulu sebelum menyapu butter cream.
Kek ini bertekstur lembab.

Butter cream :
125g butter (1/2 buku)
250g cream cheese (saya guna tatura)
1/2 cawan gula icing
1 sb susu pekat manis
1 sk jus lemon

-pukul butter hingga kembang, masukkan cream cheese sambil dipukul lagi hingga gebu. Masukkan gula icing, susu pekat dan jus lemon. Pukul sebati, sekejap saja. Sedia untuk digunakan.

Saturday, November 1, 2014

Kek Pisang Coklat Urai

Sedap dan wangi !
Sue masak kek pisang ni beberapa hari lepas, entry tertangguh. Baru hari ini dapat postkan dalam blog. Resepinya Sue dapat dari sahabat FB - Intan @ Adura's Delight. Sue copy paste di sini ya...




Kek Pisang Coklat Urai
Sumber : Adura's Delights
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahannya :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula castor atau gula pasir
1/2 cawan gula perang
2 cawan pisang emas atau pisang berangan (yang telah dilecek)
1 cawan minyak jagung atau minyak masak sebarang jenama
2 biji telur
1 sudu kecil esen pisang atau esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 cawan coklat urai (nak ganti dgn coklat cip pun boleh)
sedikit garam
Caranya :
- Pukul telur bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Kemudian tambah minyak jagung, pukul sebati. Selepas tu tambah pula esen pisang. Pukul lagi.
- Kemudian masukkan pisang lecek. Pukul sebati, tambah sedikit garam.
- Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonate, kemudian campurkan bahan2 yang telah dipukul tadi secara sikit demi sedikit, gaul sebati dgn senduk kayu.
- Campurkan coklat urai kedalam adunan, gaul sebati & tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah dilapik dgn kertas minyak atau digris dgn butter.
- Panaskan oven, sedia untuk dibakar selama 40-60 minit dgn suhu 180c (mengikut oven masing2) sehingga masak.
- Setelah masak, keluarkan dari oven, sejukkan barulah dipotong. Sedia untuk dinikmati. Selamat mencuba.

Thursday, October 30, 2014

Cream Puff yang aduhai sedapnya....


Sue masak cream puff ni beberapa hari lepas. Tapi baru hari ini terluang masa untuk mengedit gambar dan post kan dalam blog. Baru perasan, rupanya masa snap gambar hari tu, lupa snap  gambar yang menamppakkan puff yang berisi cream custard.  Memang dalam gambar ni bawah ni pun, ada diletakkan filling cream tu...tapi tak nampak sebab hanya fokus pada puff nya sahaja. Tak pe lah yer...yang penting, resepi ini memang sedap insyaAllah...





CREAM PUFF
Resepi asal : Yani, Myresepi
Sumber : Azlita Masam Manis

Puff

Bahan-bahan:
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

1. Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Griskan loyang dengan menyapukan butter. 2. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur. Ketepikan.
3. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Masukkan tepung gandum dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
4. Masukkan telur, kacau cepat-cepat hingga sebati (boleh gunakan whisk atau pun mixer).
5. Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel bintang. Kalau tiada, potong bucu plastik anggaran 1 cm.
Pipe kan ke atas dulang.
6. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
7. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. (*Saya bakar pada suhu 200'C selama 25 minit)
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.

CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung 1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila
sedikit pewarna kuning

-Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk.
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi.
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Masak api yg sederhana sehingga kental dan berkilat.
Adunan hendaklah sentiasa dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
Padamkan api dan masukkan mentega. Gaul sebati.

Tuesday, October 28, 2014

Sambal goreng jawa kegemaranku...sedapnya !

Alhamdulillah...baru-baru ini, setelah 3 hari 2 mlm berkursus, selesai kursus dapat balik rumah. Lega, dpt mkn masakan sendiri. Jemu makan makanan hotel berhari2. Walaupun chef hotel masak yang sedap, Sue jadi stress tak dapat masuk dapur sendiri hahaha....
Sambal goreng jawa (my febret)...belajar dgn kak Ida, kawan lama masa mula2 jadi cikgu dulu tahun 1997. Mmg sedap. Selalu masak ni.

Sambal Goreng Jawa
Sumber : Kak Ida (sahabat lama, memang org jawa tulen)
Bahan kisar :
10 biji cili kering (direbus utk melembutkannya)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci lengkuas
Segenggam ikan bilis
*semua bahan diatas disatukan dan dikisar halus
Bahan yang di goreng :
1 cawan ikan bilis
1 biji ubi kentang dipotong memanjang
1 keping tempe dihiris nipis
1 keping tauhu (digoreng dulu kemudian barulah dipotong kecil)
*semuanya digoreng berasingan dan ditoskan
Bahan yang di rendam :
-suhun
-sayur fucuk
*semua bahan dipotong kecil dan rendam sekejap
Bahan lain :
1/4 cawan kicap lemak manis
1/4 cawan santan
1 biji bawang besar dihiris
-minyak untuk menumis
-garam/gula secukup rasa
Cara masak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga harum. Masukkan bahan kisar dan masak hingga cili benar2 masak.
2. Masukkan kicap, santan, garam dan gula. Kacau sekejap & masukkan bahan goreng, kacau sebati. Akhir sekali masukkan bahan rendam. Kacau hingga hampir kering.
Siap.
Bismillah...jemput mkn.

Friday, October 24, 2014

Chocolate Chips Muffin kesukaan anak-anak

Memang anak-anak sangat sukakan rasa coklat, termasuk juga kita orang dewasa, kan...Berebut-rebut makan. Memang Sue sendiri pun sukakan muffin ni. Cara penyediaannya pula sangat mudah. Hanya kacau rata sahaja dngan whisk. Tak perlu nak keluarkan mixer dan pukul lama seperti membuat kek. Senang sangat. Sekejap je dah siap. Anda mesti cuba, percayalah...anda pasti berpuas hati. Sue copy paste resepi ini dari blog CMG.





Chocolate Chips Muffin
Resepi asal : Noreen UK
Sumber : CMG
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan Disatukan Dan Diayak:-
250 g tepung gandum
2 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
2 camca besar serbuk koko

Bahan Disatukan Dan Kacau Rata:-
250 ml susu segar
90 ml minyak sayur/jagung
1 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla

Bahan Lain:-
175 g gula halus
150 g chocolate chips
50 g chocolate chips, utk hiasan

Cara membuatnya:-
  1. Dalam satu bekas, satukan bahan2 diayak bersama gula halus dan 150 g chocolate chips, gaul rata. Tuang bahan2 yang dikacau rata dan gaul hingg semua sebati dan mesra.
  2. Sudukan bancuhan muffin tadi ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn taburan coklat chips, buat hingga siap.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180Cm selama 18 - 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Sesuai untuk minum petang bersama keluarga.

Ayam Goreng Tomyam hidangan yang ringkas tapi sedap

Biasanya kalau hari yang berkejar dengan masa, Sue akan masak yang ringkas sahaja. Jenis yang bergoreng. Salah satu menunya adalah seperti hari ini, Ayam Goreng Tomyam. InsyaAllah sedap dan memenuhi selera kami sekeluarga.


Ayam Goreng Tomyam
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan ;
4 kepingbahagian dada ayam dipotong kecil (atau bahagian lain, tapi ambil isinya sahaja)
1 batang serai - diketuk
3 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - dipotong
1 biji lada merah - dipotong
1 biji buah tomato dibelah 4 bahagian
1 ketul kiub tomyam
2 sudu besar sos tiram
Sayur-sayuran seperti bunga kobis, kacang panjang dll yang sesuai
Sedikit air
Daun limau secukupnya
Secubit garam
Minyak masak

Cara penyediaan ;
1. Panaskan minyak masak dan goreng ayam hingga hampir masak. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan minyak yang sama (buang sedikit minyak tadi jika banyak), tumiskan bawang putih dan serai hingga harum.
3. Masukkan kiub tomyam bersama sedikit air. Didihkan.
4. Masukkan sos tiram serta secubit garam dan juga isi ayam. Biarkan hingga air hampir kering, barulah dimasukkan sayur-sayuran. kacau sekejap.
5. Masukkan daun limau, bawang besar dan lada merah dan buah toamato. Kacau  goreng hingga rata.

Sedia dihidang.




Terung Masak Kicap

Dulu-dulu Sue tak pernah makan terung masak kicap, tapi ada seorang kawan sama tempat kerja yang kerap masak masakan ini dan bawa ke tempat kerja untuk kami makan bersama-sama. Sedap rupanya. jom kita lihat resepinya.


Terung Masak Kicap
Sumber : Nurol Huda Abd Hamid
Dicuba oleh ; Surianti Ramli

Bahan-bahan :
3 biji terung dipotong bulat (ketebalannya anggaran 1/2 inci)
3 ulas bawang putih dimayang
1 biji lada merah/lada hijau di hiris nipis
Sedikit udang kering
Kicap lemak manis secukupnya
Minyak masak

Cara penyediaan :
1.Panaskan minyak dan gorengkan terung hingga agak layu dan lembut. Angkat dan ketepikan.
2. tumiskan bawang putih, masukkan udang kering dan kacau goreng sekejap.
3. Masukkan terung bersama kicap secukupnya. Goreng hingga rata dan sebati.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar bersama lada merah. Kacau rata.

Sedia dihidang. Mudah, kan ?
Tak perlu masukkan garam kerana kicap itu sendiri sudah cukup rasa masinnya.

Tuesday, October 21, 2014

Apam Susu yang ringkas dan mudah

Sarapan kami sekeluarga beberapa hari lepas, Apam susu & air kopi. Sedap, cepat dan mudah. Bahan yang digunakan pun ringkas. Kalau sesiapa yang baru belajar memasak atau pun yang berkejar masa macam Sue, memang harus cuba apam ni.
Bismillah...


Apam Susu
Sumber : Resepi Ringkas
Bahan-bahan :
4 biji telur
1 st esen vanilla
1 sb ovalette
1 cawan gula halus
4 sb susu pekat
2 cawan tepung gandum
Cara penyediaan :
Pukul telur, esen vanilla, ovalette dan gula hingga kembang dan putih. Masukkan susu pekat. Akhir sekali masukkan tepung. Pukul sebati. Letakkan warna mengikut kesukaan. Kukus selama 40 minit @ hingga masak.
*didihkan air dalam periuk kukusan terlebih dulu.

Sunday, October 12, 2014

Nasi Beryani Ayam Hadhramaut original resepi dari tanah Arab

Alhamdulillah...sedapnya makan nasi hari ini. Rempah ratusnya Sue beli dari Lydia Honey dari bulan Julai dulu lagi...tapi baru hari ini berkesempatan untuk masak...Memang Sue ikut resepi Lydia 100% tanpa mengubah. Walaupun nampak macam banyak bahan yang digunakan, tapi cara memasaknya amatlah mudah.


Nasi Beryani Ayam Hadhramaut
Sumber : Lydia Honey
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan untuk merebus ayam :
2 ekor ayam - potong 4
1/4 cmt nutmeg powder (pala)
1/2 cmt cardamom powder (buah pelaga)
1 cmt Arabic mix spices
2 helai daun bay
1/2 camt kayu manis powder
3-4 kuntum bunga cengkih
1 camt corainder powder (ketumbar)
1/2 cmt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder (jintan putih)
1 camt ginger powder (halia)
1 biji tomato yang ranum- dibelah 4
1 labu bawang besar - didadu kecil 1 biji lada hijau - belah 2
garam secukup rasa Air secukupnya
-Masukkan ayam dalam periuk bersama kesemua bahan di atas kecuali garam.
Rebuslah hingga ayam empuk lebih kurang 45 minit.
Masukkan garam pada 15 minit terakhir.
Asingkan ayam dari kuah/stock, tapis kuahnya.
Susun ayam dalam tray dan ketepikan seketika
Bahan untuk memasak nasi :
3-4 biji cardamom pods* (buah pelaga)
2 helai daun bay*
1 batang kulit kayu manis*
3-4 kuntum bunga cengkih*
1/2 camt corainder powder* (ketumbar)
1/2 camt serbuk lada hitam*
1 camt cumin powder* (jintan putih)
1/2 camt ginger powder* (halia)
1 labu bawang besar - didadu kecil
2 biji lada hijau - belah 2*
garam secukup rasa 1/4 cawan minyak masak
8 cawan beras basmati
12 cawan air/air rebusan- (1cwn beras=11/2-2 cawan air bergantung jenis beras)
-Tumiskan bahan bawang hingga transparent.
Masukkan bahan bertanda* dan terus menumis hingga terbi baunya.
Masukkan beras dan goreng sebati dengan rempah ratusnya/ transparent dalam 2-3 minit.
Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi.
Masukkan garam secukupnya bersama sedikit saja pewarna kuning.
Kacau sedikit dan biarkan hingga mendidih dengan api yang paling besar dan tutupkan dengan penutup periuk.
Bila air hampir kering masukkan sedikit lagi pewarna merah+kuning bersama sedikit air panas dalam 1/4 cawan air(dicampur bersama baru tuang atas nasi)tadi di tengah- tengah periuk dan perlahankan api.
Tanak seperti biasa hingga nasi benar benar masak.
Bila nasi sudah masak tutupkan api dan biarkan selama 5 minit dan gemburkan sedikit dengan garfu.
Taburkan sedikit daun corainder (ketumbar) atau gajus yang digoreng tanpa minyak di atas nasi..
Taraaaaa… Nasi siap untuk dihidangkan…
NOTE:-sementara menunggu nasi masak, bakar ayam.
Cara-cara bakar ayam :
1/8 camt nutmeg powder (pala)
1/4 cmt cardamom powder (pelaga)
1/2 camt kayu manis powder
1/2 camt corainder powder (ketumbar)
1/4 camt serbuk lada hitam
1 camt cummin powder (jintan putih)
1/3 camt Arabic mixed spices
Garam secukup rasa
Susun ayam di atas tray/dulang pembakar.
Percikkan atas ayam sedikit air.
Panaskan oven/grill api atas.
Sementara menunggu grill/oven panas lumurkan ayam dengan sikit garam rempah ratus. Lepas tu lumurkan pula pewarna (merah+kuning). Masukkan dalam oven, grill sekejap sebab ayam sudah masak.
Balikkan ayam, guna api atas dalam 10-15 minit untuk bagi kuning.
Ayam yang sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi, salata (salad), maraq(kuah tomato)@sup dan salsa
Salsa
Bahan2 :
2-3 biji buah tomato masak
cili hijau(ikut kepedasan masing2)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar Jus lemon (semasam yang anda suka)
Garam secukup rasa, sedikit air untuk blend bahan.
Blend kesemua bahan dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dihidangkan.
Salata/ salad :
Timun- di dadu kecil
Daun bawang- di hiris halus
Tomato- di dadu kecil
Fresh mint leaves di hiris halus
Dressing :
Minyak zaitun
Garam secukup rasa
Secubit lada hitam powder
-Dalam mangkuk, satukan semua bahan sayuran.
Biarkan di peti sejuk dalam 1 jam.
Bila nak makan tuangkan dressing ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Hidangkan.

Wednesday, October 1, 2014

Banoffee Pie untuk penggemar pisang

Dessert kali ini adalah banoffee pie atau nama penuhnya banana toffee. Idea asalnya adalah dari Nigella Lawson. Tapi Sue ubahsuai mengikut selera Sue berdasarkan bahan yang sedia ada di dapur tanpa mengubah bahan asasnya.

Versi dalam gelas sundae
 

Versi dalam loyang

Banoffee Pie
Oleh : Surianti Ramli

Bahan -bahan :
30 keping biskut cream cracker/ biskut marie/ biskut digestive
1 ketul butter
1/3 tin susu pekat manis
1/4 cawan susu segar (Sue gunakan susu tepung nespray yang dibancuh dengan air)
3 biji pisang berangan
400 ml whipping cream (Sue guna Anchor UHT)
1 tbs gula

Cara penyediaan  (rujuk pada gambar step by step)

1. Hancurkan biskut cream cracker.
2. Cairkan butter (tinggalkan 1tbs butter untuk membuat karamel, yang lain semuanya dicairkan).
3. Curahkan butter cair tadi ke atas biskut hancur. Gaul sebati. Tekan dan ratakan dengan sudu hingga menjadi padat. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Sambil menunggu, kita sediakan pula karamel. Masukkan susu pekat dan 1 tbs butter ke dalam kuali dan masak dalam api perlahan hingga warnanya bertukar sedikit keperangan. Tuangkan susu segar sambil mengacau lagi. Matikan api.


5. Potong pisang menjadi kepingan.
6. Curahkan bahan karamel tadi ke atas lapisan biskut. Susun kepingan pisang. Ketepikan.
7. Putar whipping cream dan 1 tbs gula hingga menjadi kental.
8. Masukkan whipping cream ke dalam piping beg dan paipkan ke atas kepingan pisang.
9. Susun lagi kepingan pisang di atasnya. Hias mengikut kreativiti anda. 
* Sue taburkan biji gajus panggang dan paipkan coklat.
10. Sejukkan dan sedia dihidang.




Monday, September 29, 2014

Roti Sarang Lebah yang terkenal di alam maya

Sebenarnya Sue kerap buat roti ni. Family Sue memang sangat suka akan rasanya yang lembut bak kapas. Sosnya pulak aduhaiiii. Butterscotch sauce namanya. Memang sedap sungguh.
Selain dari masak untuk family, Sue bawa juga ke tempat kerja untuk dimakan bersama kawan-kawan. Memang mendapat feedback yang baik. Kawan-kawan Sue pun sangat sukakannya. Alhamdulillah....
Ini resepi asalnya, dari Lydia Honey yang tinggal di Kuwait. Lydia uli menggunakan tangan sahaja. Tapi hasilnya sangat baik.



Ini pula cara Sue. Memang Sue ikut sepenuhnya bahan yang Lydia gunakan. Hanya, Sue uli menggunakan mixer kerana tangan Sue tak kuat dan cepat lenguh.

Bee Hives Mini Bun/Roti Sarang Lebah
Resepi Asal : Lydia Honey
Dicuba oleh : Surianti Ramli

DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air

Cara-cara :
-jika menggunakan breadmaker, masukkan bahan cair dulu diikuti bahan kering.
-jika menggunakan mixer, masukkan bahan kering dulu diikuti bahan basah.
*Uli hingga doh menjadi licin dan kenyal.
Biarkan doh naik 2 kali ganda di tempat sikit panas atau tertutup.
Bila doh sudah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya.
Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar guli dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
Buat sampai habis. Memang doh sedikit lembik, kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak.
Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2 kali ganda sekali lagi.
Sementra menunggu doh naik, panaskan oven anda. Masa pembakaran dan suhu bergantung pada jenis oven yang anda gunakan.
*Sue bakar pada suhu 180' selama 22 minit.
Keluarkan dari oven dan terus sapukan mentega di atasnya. Tuangkan butterscotch sauce.
Sedia untuk dihidangkan.

BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cawan brown sugar (bukan gula merah)
1/2  cawan whipping cream
Secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter
-Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla essence dan bila semuanya sebati, matikan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.






Potato Bun yang lembut dan sedap

Biasanya Sue beli potato bun ni di Tesco. Dah lama juga menyimpan keinginan untuk cuba buat sendiri. Google cari, terjumpa 2 resepi potato bun yang menarik perhatian Sue. Kedua-duanya Sue dah cuba masa cuti sekolah yang lepas dan mendapat hasil yang baik. Memang berpuas hati dengan kelembutan dan kesedapannya. Lepas ni tak payahlah lagi nak beli, kan...Di sini Sue letakkan kedua-dua resepi yang telah Sue cuba. InsyaAllah, anda mesti berpuas hati dengan hasilnya.



Bun Kentang/Potato Bun
Sumber : CMG
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan Doh :-)
135 ml air sejuk dari peti ais
3/4 camca teh garam
1/2 biji telur (kurang lebih 30g)
60 g ubi kentang yg telah dilecek (rebus dulu)
300 g tepung roti (hi protein flour)
3/4 camca besar susu tepung
50 g gula halus
2 camca teh yis
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner

Bahan Kastard - Resipi CMG sendiri :-)
3/4 cawan susu segar
2 camca besar tepung kastard
2 camca besar gula halus
1 camca teh mentega
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA:-)
UNTUK DOH :-) Satukan semua bahan2 doh, uli hingga lembut dan kenyal. Bulat2kan dan alih ke dalam bekas, tutup dengan plastic cling dan biar naik selama 45 minit. KAEDAH LAIN :-) Masukkan semua bahan mengikut urutan ke dalam breadmaker dan pilih setting for dough dan tekan. Biar sampai siap.
Keluarkan doh uli 15 minit. Bagi doh kepada 12 bahagian yang sama besar (kurang lebih 52 g sebiji), atau mengikut saiz yang diinginkan. Bulat2kan menjadi bebola dan susun dalam loyang yang telah digris dengan mentega dan biar 40 minit hingga naik.

CREAM CUSTARD :-) Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

UNTUK ROTI KENTANG :-) Isikan cream custard dalam beg plastik yg baru dan bersih. Gunting sedikit bucunya dan picit cream custard atas roti mengikut kreativiti masing2. Buat hingga habis dan bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemasan. Keluarkan roti dan sapu dengan mentega semasa roti masih panas, sejukkan sebelum dihidang.


Roti Kentang/Potato Bread
Sumber : Madiha
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan Doh 
(dpt dlm 12 bun kecil) 

250 gram tepung roti/tepung high  protein 
70 gram kentang yang telah direbus (buang kulit baru timbang) 
100ml susu segar (boleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis 
ataupun susu kacang soya) 
2 sudu besar susu tepung 
2 sudu besar gula 
2 sudu besar marjerin / butter 
4 gram yis ( 1½ sudu kecil) 
1 biji telur gred A (dipukul sedikit) 

Bahan-bahan Sos kastard 
(resepi kastard ni MaDiHaA tulis setengah dari resepi asal.. sebabnya ada berlebih banyak sgt.. kalau rasa susah nak buat sikit sangat.. gandakan jelah dua resepi ni.. yg lebih tu boleh buat roti lain lak.. ) 
1 sudu besar tepung bird custard 
½ cawan susu segar 
1 sudu besar gula 

Cara Menyediakan 

1. Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau menggunakan whisker hingga semua sebati. 
2. Masak di atas api yg paling perlahan sehingga pekat sambil sentiasa dikacau menggunakan whisker agar tidak bergentel. 
3. Bila dah agak likat. Matikan api & sejukkan sos. Masukkan dalam piping bag & ketepikan dulu. 
4. Kisar halus kentang rebus bersama susu segar. (resepi asal kentang dilenyek yer.. MaDiHaA memandai kisar) Tuangkan ke dalam bekas mengadun. Masukkan gula & telur lalu dikacau2 sedikit (kacau2 lebih kurang je) 
5. Dalam bekas yg lain.. gaulkan tepung roti, yis segera, susu tepung hingga rata. 
6. Masukkan bancuhan tepung tadi ke dalam bancuhan kentang sedikit demi sedikit sambil digaul rata. Uli sehingga menjadi doh yg lembut. (Jika doh terlalu lembik boleh tambah sikit tepong.. ikut resepi asal doh memang agak lembik sikit) 
7. Masukkan marjerin / butter & uli lagi hingga doh menjadi licin & elastik. 
8. Tutup doh dengan plastik & perap hingga doh naik 2 kali ganda. (Cara MaDiHaA.. panaskan oven kejap..tutup suis oven.. pastu masukkan bekas doh tadi dlm oven & biar dia naik.. kejap jer dah naik.. ni petua dari Chef Anuar Deraman). Sementara menunggu tu gliskan loyang dengan sedikit marjerin . 
9. Bila doh dah naik tumbuk2 doh utk mengeluarkan angin. Lumur tangan dengan sedikit marjerin agar doh tak melekat2 pd tangan. Bahagikan doh kepada beberapa bebola yg kecil ikut saiz loyang anda. (MaDiHaA dapat 12 biji) 
10. Bulat2kan ketulan2 doh tadi & susun di atas tray & biarkan ia naik sekali lagi. 
11.Panaskan oven dengan suhu 180C. (ikut oven masing2 ye.. MaDiHa guna 175C). Potong sedikit hujung piping bag sos kastard tadi lalu paipkan sos kastard di atas permukaan bun mengikut kreativiti anda. 
12.Bakar roti selama 25 minit atau sehingga permukaannya nampak keperang2an. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin sejurus dikeluarkan dari oven. Sedia dihidangkan