Salam hujung minggu, masak apa untuk dinner...jom masak makaroni bakar versi Melayu...sebab Sue panggil versi Melayu ni, adalah kerana makaroni ni dimasak menggunakan rempah kari. Kalau orang Inggeris rasanya tak makan rempah kari, makaroni diorang menggunakan sos. Jom cuba !
Makaroni bakar (versi Melayu)
Bahan-bahan :
300g makaroni
200g daging cincang (Sue pakai jenama Ramlee) *boleh lebihkan kalau suka
1 tin susu cair
Daun sup/daun bawang dihiris
Cili merah dihiris nipis
Bawang besar sebiji dicincang
Rempah kari daging 3 sudu besar (bancuh dengan air sedikit)
Garam
Gula
Cheese parut
Telur 3biji dipukul dengan garfu
Cara Masak :
1. Didihkan air, masukkan makaroni. Rebus sampai lembut lebih kurang 10minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang cincang. Masukkan rempah kari, daging cincang. Lembutkan daging sekejap. Masukkan garam, gula.
3. Masukkan makaroni, susu cair, daun sup/daun bawang, cili merah. Kacau rata sebentar. Agak2 ada kuah sikit (jangan terlalu banyak kuah, nanti hanyut). Ketepikan.
4. Griskan dulang dengan mentega.
5. Masukkan makaroni tadi ke dalam dulang.
6. Curahkan telur.
7. Tabur Cheese parut.
8. Bakar 180'C selama 40 min.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=593937123971326&set=a.587902837908088.1073741824.100000651302552&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=593937123971326&set=a.587902837908088.1073741824.100000651302552&type=1&theater