Bismillahirrahmanirrahim..
Karipap Sardin terlajak sedap, original resepi dari kakak kembar Sue nun di Shah Alam kak Jalilah Jj. Sedap sungguh, kakak Sue memang buat jualan kuih frozen. Resepi wajib cuba.
Sue buat sekilo tepung utk dibuat frozen juga. Sedapnya la,makan sebiji dua memang tak cukup.
Karipap Sardin terlajak sedap, original resepi dari kakak kembar Sue nun di Shah Alam kak Jalilah Jj. Sedap sungguh, kakak Sue memang buat jualan kuih frozen. Resepi wajib cuba.
Sue buat sekilo tepung utk dibuat frozen juga. Sedapnya la,makan sebiji dua memang tak cukup.
Karipap Sardin
Sumber : Kak Jj
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Inti karipap :
2 tin sadin Cap Ayam makerel (jenama apa pun boleh asalkan makerel sbb isinya besar)
5-7 biji bawang besar di potong dadu
3-5 sudu lada blender (cili kering)
3-4 biji bawang putih dipotong dadu
2 biji telur (kalau tak letak pun boleh)
5-6 batang daun sup di mayang
1/4 cawan air asam jawa pekat
1 sudu teh perisa maggie cukup rasa
Garam gula ikut keperluan.
Minyak masak untuk menumis
2 tin sadin Cap Ayam makerel (jenama apa pun boleh asalkan makerel sbb isinya besar)
5-7 biji bawang besar di potong dadu
3-5 sudu lada blender (cili kering)
3-4 biji bawang putih dipotong dadu
2 biji telur (kalau tak letak pun boleh)
5-6 batang daun sup di mayang
1/4 cawan air asam jawa pekat
1 sudu teh perisa maggie cukup rasa
Garam gula ikut keperluan.
Minyak masak untuk menumis
Kaedah penyediaan :
Panaskan minyak tumis bawang hingga naik bau. Masukkan lada tumis(cili kering kisar) hingga garing. Masukan gula sedikit bagi proses lada cepat garing. Ikan sardin di buang tulang asingkan dulu kuahnya. Hancurkan sekali dengan kuahnya dan masukan dalam lada yang sudah garing bersama air asam jawa & msk sampai kering.
Pecahkan telur kacau cpt & masukkan daun sup. Kacau sebati & angkat. Sejukkan inti dahulu baru di gunakan.
Panaskan minyak tumis bawang hingga naik bau. Masukkan lada tumis(cili kering kisar) hingga garing. Masukan gula sedikit bagi proses lada cepat garing. Ikan sardin di buang tulang asingkan dulu kuahnya. Hancurkan sekali dengan kuahnya dan masukan dalam lada yang sudah garing bersama air asam jawa & msk sampai kering.
Pecahkan telur kacau cpt & masukkan daun sup. Kacau sebati & angkat. Sejukkan inti dahulu baru di gunakan.
Kulit karipap :
1 kg tpg gandum baker choice (boleh guna jenama lain)
3/4 cawan minyak masak
3 sudu butter blend @ majerin
2 sudu teh garam halus
1 1/2 cawan air (tak perlu habiskan semua jika doh telah cantik)
1 kg tpg gandum baker choice (boleh guna jenama lain)
3/4 cawan minyak masak
3 sudu butter blend @ majerin
2 sudu teh garam halus
1 1/2 cawan air (tak perlu habiskan semua jika doh telah cantik)
Bahan lain :
Minyak masak untuk mengoreng
2 sudu besar shortening untuk goreng
Minyak masak untuk mengoreng
2 sudu besar shortening untuk goreng
Kaedah penyediaan :
Ayak tepung gandum dan buat lubang di tengah ketepikan .
Panaskan minyak masak biar panas betul baru letak butter. Biarkan butter cair dan tuang pada tepung yang telah di ayak. Kacau dengan senduk kayu biarkan seketika baru gaul dengan tangan jadi serbuk roti. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh dan perap 1/2 jam baru di terap.
Goreng dalam minyak yang banyak dan campurkan dengan shortening untuk menggebuskan karipap.
Panaskan minyak masak biar panas betul baru letak butter. Biarkan butter cair dan tuang pada tepung yang telah di ayak. Kacau dengan senduk kayu biarkan seketika baru gaul dengan tangan jadi serbuk roti. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh dan perap 1/2 jam baru di terap.
Goreng dalam minyak yang banyak dan campurkan dengan shortening untuk menggebuskan karipap.
Buat sendiri boleh letak inti banyak-banyak. Yummy !