Bubur Kacang Hijau
Sumber : Group Noxxa
Diolah semula oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
2 cawan kacang hijau ( tak perlu rendam)
8 cawan air
2 cawan santan pekat
2 sb sagu putih
8 sb gula perang (brown sugar)
Secubit garam
2 helai daun pandan
Cara masak :
1. Masukkan kacang hijau bersama air ke dalam periuk. Ambil fungsi high pressure 12 minit. On kan periuk. Tunggu hingga bunyi beep, lepaskan tekanan supaya wapnya keluar.
2. Ambil fungsi stir fry, masukkan gula, garam, sagu, daun pandan dan juga santan pekat. On kan periuk. Tunggu hingga mendidih. (Anggaran 5 minit sahaja). Off kan periuk.
Siap. Sedia dihidang.
*Kalau masak menggunakan periuk biasa, bahan yang digunakan sama juga seperti di atas. Hanya kacang hijau perlu direndam selama 4 jam untuk mempercepatkan ianya empuk.
Salam
ReplyDelete