Hari ini dah 23 Syawal 1434 H...alhamdulillah masih diberikan nafas lagi..maaf kawan-kawan semua, pengunjung blog, hampir dua minggu Sue tak update blog masakan. Baru-baru ini, bz siapkan Wedding doorgift disamping tugas hakiki di sekolah yang banyak. Hari ini barulah berpeluang update blog...ini pun banyak kali berhenti. Sambung balik taip hehehe...
Dah lama teringin nak makan kari telur ni sebenarnya, teringat-ingat. Ok jom tengok resepinya.
Dah lama teringin nak makan kari telur ni sebenarnya, teringat-ingat. Ok jom tengok resepinya.
Kari Telur Rebus Berkerisik
Bahan-bahan:
6 biji telur direbus
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
2 biji ubi kentang dipotong 4 setiap satu
Lada merah
Lada hijau
2 keping asam gelugur
Air secukupnya
Garam
Bahan kisar :
1 labu bawang besar
1/2 inci halia
1 sudu ketumbar
Bahan tumis :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah 4 sekawan
Daun kari
Cara masak:
1. Bahan kisar disatukan dengan rempah kari dan rempah kurma menjadi pes yang pekat. Jika perlu, tambahkan sedikit air dalam pes ini.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan kekuningan.
3. Masukkan bancuhan pes tadi. Masak dalam api perlahan hingga pecah minyak dan perlu kerap dikacau untuk mengelakkannya hangit.
4. Masukkan garam, santan cair, asam gelugur dan ubi kentang.
5. Bila ubi kentang hampir empuk, masukkan santan pekat, lada merah dam lada hijau bersama telur rebus dan kerisik.
6. Masak hingga mendidih.
Sedia dihidang.