Bismillahirrahmanirrahim,
Sedap, gebu dan lembab kek pisang ni. Simpan semalaman lagi sedap.
Kek Pisang Gebu
.
Bahan-bahan :
225 g mentega
180 g gula perang
4 biji telur gred A
100 g susu segar
150 g pisang ranum yang dilecek (saya guna pisang emas)
300 g tepung gandum*
1/2 sudu kecil baking powder*
1/2 sudu kecil soda bikarbonat*
(bahan bertanda *
disatukan dan diayak)
.
Hiasan tabur di atas :
2 biji pisang ( dihiris bulat nipis letak atas kek)
.
Cara penyediaan :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul lagi.
3. Masukkan bahan ayak dan susu berselang seli sedikit demi sedikit sambil dipukul perlahan.
4. Matikan mixer dan masukkan pisang lecek. Gaul sebati dengan spatula.
5. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x8 inci yang telah digris dan dialas.
6. Ratakan adunan, hentak loyang 2 atau 3 kali untuk mengeluarkan udara. Susun hirisan pisang di atasnya.
7. Panaskan oven selama 10 minit terlebih dulu. Bakar kek pisang hingga masak pada suhu 160’C selama 50-60 minit bergantung pada kapasiti oven masing-masing.
8. Sejukkan kek atas redai.
Sedap, gebu dan lembab kek pisang ni. Simpan semalaman lagi sedap.
Kek Pisang Gebu
.
Bahan-bahan :
225 g mentega
180 g gula perang
4 biji telur gred A
100 g susu segar
150 g pisang ranum yang dilecek (saya guna pisang emas)
300 g tepung gandum*
1/2 sudu kecil baking powder*
1/2 sudu kecil soda bikarbonat*
(bahan bertanda *
disatukan dan diayak)
.
Hiasan tabur di atas :
2 biji pisang ( dihiris bulat nipis letak atas kek)
.
Cara penyediaan :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul lagi.
3. Masukkan bahan ayak dan susu berselang seli sedikit demi sedikit sambil dipukul perlahan.
4. Matikan mixer dan masukkan pisang lecek. Gaul sebati dengan spatula.
5. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8x8 inci yang telah digris dan dialas.
6. Ratakan adunan, hentak loyang 2 atau 3 kali untuk mengeluarkan udara. Susun hirisan pisang di atasnya.
7. Panaskan oven selama 10 minit terlebih dulu. Bakar kek pisang hingga masak pada suhu 160’C selama 50-60 minit bergantung pada kapasiti oven masing-masing.
8. Sejukkan kek atas redai.