Bismillahirrahmanirrahim,
Resepi nasi lemak tumis (tanpa santan) ini pernah saya share dulu dalam IG dan blog. Nasi ini popular di negeri Kedah tempat kelahiran saya, memang menggamit nostalgia tiap kali memasaknya.
Nasi Lemak Tumis (tanpa santan)
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
4 cawan beras
4 - 4 1/2 cawan air (ikut jenis beras masing-masing)
1 sk kunyit serbuk (jika suka nasi kuning, tapi saya tak letak kali ini)
Garam
-masukkan semua bahan di atas dalam periuk nasi.
Bahan tumis :
1/2 senduk minyak masak (Saya guna minyak jagung)
1 inci halia
1 helai daun pandan disimpul
1 batang serai diketuk
5 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
Rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, binga lawang, buah pelaga)
-panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis di atas hingga harum. Tuangkan ke dalam periuk nasi.
Kacau rata dan on plug, masak seperti memasak nasi biasa.
Sambal Bilis
Oleh : Surianti Ramli
Bahan kisar :
2 genggam cili kering -rebus dengan air hingga didih, matikan api biar sekejap & toskan
2 - 3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
1 sb minyak masak
Air secukupnya
-kisar bahan diatas hingga halus
Bahan lain :
1 senduk minyak utk menumis
Semangkuk kecil ikan bilis
1 labu bawang besar dihiris nipis
Garam
Gula secukup rasa
3 sb air asam jawa
Cara :
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis separuh garing, masukkan bawang besar. Kacau hingga layu. Terus masukkan bahan kisar dan masak api perlahan hingga didih. Masukkan garam & gula serta air asam jawa secukup rasa. Masak hingga pecah minyak. Tutup api. Siap.