Bismillahirrahmanirrahim,
Lauk yang menambahkan selera, alhamdulillah sedap dan menepati selera keluarga kami.
Ketupat Sotong Versi Utara
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 kg sotong (saiz besar) dicuci bersih
1 cawan beras pulut (rendam 30 minit, toskan)
Lidi secukupnya
Bahan kuah :
15 tangkai cili kering- rebus hingga lembut dan toskan
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cawan pati santan
1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Cara penyediaan :
1. Isikan sotong dengan pulut hingga memenuhi 3/4 bahagian badan sotong. Masukkan kepala sotong dan sematkan lidi dengan kemas supaya pulut tidak terkeluar. Ketepikan.
2. Cili kering dan bawang dikisar halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Masukkan sotong bersama pati santan dan air. Rebus dalam api sederhana anggaran 15 - 20 minit. Perisakan garam dan gula secukup rasa.
4. Matikan api, sedia dihidang.
Lauk yang menambahkan selera, alhamdulillah sedap dan menepati selera keluarga kami.
Ketupat Sotong Versi Utara
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 kg sotong (saiz besar) dicuci bersih
1 cawan beras pulut (rendam 30 minit, toskan)
Lidi secukupnya
Bahan kuah :
15 tangkai cili kering- rebus hingga lembut dan toskan
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cawan pati santan
1/2 cawan air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Cara penyediaan :
1. Isikan sotong dengan pulut hingga memenuhi 3/4 bahagian badan sotong. Masukkan kepala sotong dan sematkan lidi dengan kemas supaya pulut tidak terkeluar. Ketepikan.
2. Cili kering dan bawang dikisar halus.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum dan pecah minyak. Masukkan sotong bersama pati santan dan air. Rebus dalam api sederhana anggaran 15 - 20 minit. Perisakan garam dan gula secukup rasa.
4. Matikan api, sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment