Sebelum ini, sahabat Sue dari Seremban yang memperkenalkan pastry puff ni. Bertangguh2 nak buat. Akhirnya, tercapai juga hasrat nak makan puff ni. Memang sedap ! Mudah pula. Sekejap je dah siap.
Sardin/Tuna Puff
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Pastry puff (jenama Kawan)
Kuning telur untuk disapu atas puff
Inti :
Sardin
Bawang besar didadu
Cili merah didadu
1 biji jus limau kasturi untuk menghilangkan hanyir sardin
-sardin dibuangkan tulangnya serta asingkan dari kuahnya dan dilecek.
-panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan cili, masukkan sardin serta 2 @ 3 sudu kuahnya dan juga jus limau. Masak sekejap saja.
Tuna
Bawang besar didadu
Cili merah didadu
1 biji jus limau kasturi untuk menghilangkan hanyir tuna
Mayonis secukupnya
-buangkan air/minyak dalam tuna, hancurkan isinya.
-panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan cili, masukkan tuna serta perahan jus limau kasturi. Masak sekejap dan angkat dari kuali. Gaulkan dengan mayonis hingga sebati.
Cara penyediaan puff :
1. Keluarkan pastry puff dari tempat beku dan biarkan 8 - 10 minit untuk nyahbeku.
2. Ambil 1 keping pastry puff dan potong kepada dua bahagian. Satu bahagian di letakkan inti dan satu bahagian lagi di kelar sedikit atasnya. Tindankan bahagian kelar tadi keatas bahagian yang berinti. Tekan sekelilingnya dengan garfu.
3. Sapu atasnya dengan kuning telur.
4. Panaskan oven, griskan dulang. Susun puff atas dulang dan bakar hingga masak - ikut suhu oven masing2. (Saya bakar pada suhu 190' selama 20 minit)
5. Angkat puff dan sapu sedikit mentega diatasnya sewaktu masih panas.
Sedia dimakan.
Sardin/Tuna Puff
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
Pastry puff (jenama Kawan)
Kuning telur untuk disapu atas puff
Inti :
Sardin
Bawang besar didadu
Cili merah didadu
1 biji jus limau kasturi untuk menghilangkan hanyir sardin
-sardin dibuangkan tulangnya serta asingkan dari kuahnya dan dilecek.
-panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan cili, masukkan sardin serta 2 @ 3 sudu kuahnya dan juga jus limau. Masak sekejap saja.
Tuna
Bawang besar didadu
Cili merah didadu
1 biji jus limau kasturi untuk menghilangkan hanyir tuna
Mayonis secukupnya
-buangkan air/minyak dalam tuna, hancurkan isinya.
-panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan cili, masukkan tuna serta perahan jus limau kasturi. Masak sekejap dan angkat dari kuali. Gaulkan dengan mayonis hingga sebati.
Cara penyediaan puff :
1. Keluarkan pastry puff dari tempat beku dan biarkan 8 - 10 minit untuk nyahbeku.
2. Ambil 1 keping pastry puff dan potong kepada dua bahagian. Satu bahagian di letakkan inti dan satu bahagian lagi di kelar sedikit atasnya. Tindankan bahagian kelar tadi keatas bahagian yang berinti. Tekan sekelilingnya dengan garfu.
3. Sapu atasnya dengan kuning telur.
4. Panaskan oven, griskan dulang. Susun puff atas dulang dan bakar hingga masak - ikut suhu oven masing2. (Saya bakar pada suhu 190' selama 20 minit)
5. Angkat puff dan sapu sedikit mentega diatasnya sewaktu masih panas.
Sedia dimakan.
No comments:
Post a Comment