Skip to main content

Roti Baguette aka Roti Perancis mudah

Bismillahirrahmanirrahim..
Hari terakhir cuti persekolahan, untuk makan petang ini tak tahu nak masak apa..anak2 beri cadangan untuk buat roti baguette atau pun roti perancis..bagi yang belum tahu, roti ni teksturnya keras di luar dan lembut pada bahagian dalam..sedap di sapu dengan garlic butter dan makan dengan mushroom soup..kalau nak cicah kuah kari pun boleh saja..sedap juga..



Roti Baguette
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
250 g tepung high protein
1 sk garam halus
1 sk gula pasir
1 sk yis kering (saya guna Saf Instant)
160 ml air
10 g shortening

Bahan lain
Sedikit tepung gandum untuk ayak atas roti
Sedikit minyak zaiton

Cara penyediaan (Sue uli menggunakan mixer) :
1. Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi doh yang elastik dan licin. Tutup doh dengan plastik (jangan biar terdedah dengan udara). Biar sehingga doh naik sekali ganda dan tumbuk doh untuk mengeluarkan angin.
2. Bahagikan doh kepada 2 bahgian yang sama banyak dan bentukkan bulat. Ambil 1 bahagaian doh yang bulat tadi dan gelek dengan rolling pin hingga jadi memanjang. Gulung bahagian kiri hingga ke tengah, gulung pula bahagian kanan hingga ke tengah. Terbalikkan. Letak atas dulang yang telah digris dengan shortening. Ulangi proses yang sama untuk 1 bahagian doh lagi.
3. Biarkan roti mngembang sekali ganda di atas dulang. Ambil sedikit tepung gandum dan ayak pada bahagian atas roti. Kelar atas roti menggunakan pisau tajam. Bahagian yang dikelar hendaklah digris dengan minyak zaiton (atau minyak jagung)
4. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar roti pada suhu tinggi hingga masak. (Sue bakar pada suhu 200'C selama 25 minit).




Garlic Butter
Oleh:  Surianti Ramli

Bahan-bahan :
1 labu bawang putih (dadu kecil)
1 sb minyak zaiton
1 buku butter
1 sb mixed herbs (boleh dibeli di kedai peralatan kek atau pasaraya)

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak zaiton dan tumis bawang putih hingga layu  kekuningan (sekejap saja). Matikan api. Biar suam.
2. Satukan bawang putih tumis tadi dengan butter dan mixed herbs. Mix menggunakan mixer hingga sebati dan butter menjadi lembut. Sedia disapu pada roti dan bakar roti sekejap atas non stick pan. Sedia dimakan.
3. Garlic butter boleh disimpan dalam bekas kedap udara atau botol kaca dalam peti ais jika tidak habis digunakan. Selain dari makan dengan roti baguette ini, sedap juga disapu pada roti gardenia dan bakar atas non stick pan.

Mushroom Soup
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
400 ml susu segar (susu cair pun boleh)
1 ketul kiun pati ayam
1 cawan air
7 biji cendawan butang potong kecil (Sue guna jenama Ayam Brand)
2 sb daun parsley
3 sb tepung gandum dibancuh dengan 1/4 cawan air, kacau larut
Garam jika perlu (sedikit saja takut masin)
1 sk lada putih

Cara penyediaan :
1. Masukkan susu segar, air, kiub pati ayam dan cendawan kedalam periuk. Masak api sederhana hingga didih. Masukkan lada putih dan garam jika perlu.
2. Masukkan bancuhan tepung gandum dengan air, Kacau hingga pekat sedikit, Taburkan daun parsley. Kacau rata dan matikan api.




Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...