Bismillahirrahmanirrahim..
Mee Hailam
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning
3 ulas bawang putih (ketuk)
3 ulas bawang merah (ketuk)
1 senduk cili kisar
1 biji tomato (dadu kecil)
1 cawan air
2 keping dada ayam (dadu kecil)
1 kiub pati ayam
1 bungkus fishball
2 keping fishcake
2 sb kicap pekat
3 sb sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Sayur terpulang kesukaan (Sue masukkan sawi, karot, bunga kobis , putik jagung)
3 sb minyak untuk menumis
*kalau suka boleh tambahkan sotong dan udang (saya tak letak)
1 bungkus mee kuning
3 ulas bawang putih (ketuk)
3 ulas bawang merah (ketuk)
1 senduk cili kisar
1 biji tomato (dadu kecil)
1 cawan air
2 keping dada ayam (dadu kecil)
1 kiub pati ayam
1 bungkus fishball
2 keping fishcake
2 sb kicap pekat
3 sb sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Sayur terpulang kesukaan (Sue masukkan sawi, karot, bunga kobis , putik jagung)
3 sb minyak untuk menumis
*kalau suka boleh tambahkan sotong dan udang (saya tak letak)
Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga harum.
2. Masukkan cili kisar bersama buah tomato dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama air dan masak hingga empuk.
4. Masukkan fishball, fishcake bersama sos, kicap, garam dan gula serta kiub pati ayam. Biarkan mendidih.
5. Masukkan mee kuning, kacau rata.
6. Akhir sekali masukkan sayur. Biar sekejap, matikan api.
Sedia dihidang.
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang hingga harum.
2. Masukkan cili kisar bersama buah tomato dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam bersama air dan masak hingga empuk.
4. Masukkan fishball, fishcake bersama sos, kicap, garam dan gula serta kiub pati ayam. Biarkan mendidih.
5. Masukkan mee kuning, kacau rata.
6. Akhir sekali masukkan sayur. Biar sekejap, matikan api.
Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment