Bismillahirrahmanirrahim..
Sibuk sungguh dalam minggu ni..datang sekolah pun awal. Masak pun yang senang2 je..
Rasa teringin nak makan kuih sagu ni, ada orang panggil sagu bronok..kuih yang sangat mudah. Tapi ada orang pernah fail buat kuih ni wpun mudah (hihihi..Sue la tu, zaman dolu2). Teringat pulak time bulan puasa. Sedap.
Sibuk sungguh dalam minggu ni..datang sekolah pun awal. Masak pun yang senang2 je..
Rasa teringin nak makan kuih sagu ni, ada orang panggil sagu bronok..kuih yang sangat mudah. Tapi ada orang pernah fail buat kuih ni wpun mudah (hihihi..Sue la tu, zaman dolu2). Teringat pulak time bulan puasa. Sedap.
Kuih Sagu
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 cawan sagu putih
2 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1 helai daun pandan disimpul
Sirap ros (atau pewarna merah)
1 cawan sagu putih
2 1/2 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1 helai daun pandan disimpul
Sirap ros (atau pewarna merah)
Bahan lain
Kelapa parut yang putih + secubit garam halus
-dikukus sekejap supaya tidak cepat basi
Kelapa parut yang putih + secubit garam halus
-dikukus sekejap supaya tidak cepat basi
Cara penyediaan :
-didihkan air bersama gula pasir, sirap ros/pewarna merah dan daun pandan. Masukkan sagu dan kacau sebati hingga sagu kembang. Matikan api.
-basahkan loyang atau acuan kecil (saya guna acuan lompang) dan tuang sagu ke dalamnya.
-didihkan air dalam periuk kukusan, tutup tudung periuk dengan kain & kukus sagu selama 15 minit.
-matikan api dan biar sagu sejuk baru lah di gaul dengan kelapa parut.
-didihkan air bersama gula pasir, sirap ros/pewarna merah dan daun pandan. Masukkan sagu dan kacau sebati hingga sagu kembang. Matikan api.
-basahkan loyang atau acuan kecil (saya guna acuan lompang) dan tuang sagu ke dalamnya.
-didihkan air dalam periuk kukusan, tutup tudung periuk dengan kain & kukus sagu selama 15 minit.
-matikan api dan biar sagu sejuk baru lah di gaul dengan kelapa parut.
No comments:
Post a Comment