Bismillahirrahmanirrahim.. kudapan petang yang sedap, rempeyek homemade tanpa acuan.. sedap krup krap.. alhamdulillah..tq k. LinaKz Shaari
Bahan A:
1 biji telur (gred B)
3 biji bawang putih
3 biji cili api (kurang lebih ikut selera masing2)
1/4 cawan ikan bilis
1/4 sk kapur sahaja + bancuh dgn 2sb air (kacau rata kemudian ambil 1/2 sahaja)
275ml air
~ Kisar bahan A hingga halus
1 biji telur (gred B)
3 biji bawang putih
3 biji cili api (kurang lebih ikut selera masing2)
1/4 cawan ikan bilis
1/4 sk kapur sahaja + bancuh dgn 2sb air (kacau rata kemudian ambil 1/2 sahaja)
275ml air
~ Kisar bahan A hingga halus
Bahan B:
175gm tepung beras
Garam secukup rasa
2sb jintan putih (basuh & tos)
175gm tepung beras
Garam secukup rasa
2sb jintan putih (basuh & tos)
Bahan C:
Kacang tanah (basuh & tos)
Kacang tanah (basuh & tos)
Cara:
Satukan bahan A dan bahan B. Kacau hingga sebati. Masukkan kacang tanah 2 genggam. Panaskan minyak dlm kuali. Bila dah panas, curahkan minyak di tebing kuali dan tuang bancuhan nipis di tebing kuali. Curahkan minyak panas pada rempeyek, rempeyek akan tanggal dan jatuh dlm kuali. Balik balikkan rempeyek. Bila warna dah tukar coklat, bolehlah diangkat dan tos. Selamat mencuba.
Satukan bahan A dan bahan B. Kacau hingga sebati. Masukkan kacang tanah 2 genggam. Panaskan minyak dlm kuali. Bila dah panas, curahkan minyak di tebing kuali dan tuang bancuhan nipis di tebing kuali. Curahkan minyak panas pada rempeyek, rempeyek akan tanggal dan jatuh dlm kuali. Balik balikkan rempeyek. Bila warna dah tukar coklat, bolehlah diangkat dan tos. Selamat mencuba.
Nota LinaKz Shaari:
~ Kacang tanah kak Lina bubuh sikit2 dlm 2 genggam mcm tu ja dlm bancuhan, bila kacang dah habis, kak Lina basuh lagi dan bubuh lagi dlm bancuhan. Tujuan bubuh sikit2 tu sbb nak elak kacang tu kembang terendam dlm bancuhan tepung.
~ Kacang tanah kak Lina bubuh sikit2 dlm 2 genggam mcm tu ja dlm bancuhan, bila kacang dah habis, kak Lina basuh lagi dan bubuh lagi dlm bancuhan. Tujuan bubuh sikit2 tu sbb nak elak kacang tu kembang terendam dlm bancuhan tepung.
No comments:
Post a Comment