Bismillahirrahmanirrahim..
Walaupun nama 'bread', tapi rasanya sedap dan lembab seakan kek. Hasil berjalan ke website mem, allrecipes.com. Sangat mudah disediakan tanpa penggunaan mixer, hanya gunakan whisker atau senduk kayu pun boleh.
Rich Banana Bread (loyang 9in x 5in)
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
(Sukatan cawan metrik)
1/2 cawan minyak jagung (atau butter cair)
1 cawan gula castor
2 biji telur gred A
1 st esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st soda bikarbonat
1/2 st garam
1/2 cawan yogurt plain
1/2 cawan walnut cincang
4 biji pisang emas dilecek
(Sukatan cawan metrik)
1/2 cawan minyak jagung (atau butter cair)
1 cawan gula castor
2 biji telur gred A
1 st esen vanilla
1 1/2 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1/2 st soda bikarbonat
1/2 st garam
1/2 cawan yogurt plain
1/2 cawan walnut cincang
4 biji pisang emas dilecek
Cara penyediaan :
-dalam mangkuk besar, satukan butter cair dan gula. Tambahkan telur, esen vanila dan kacau gunakan whisk hingga sebati. Satukan tepung, baking powder dan soda (Ayak). Masukkan ke dalam campuran butter tadi bersama garam. Whisk sebati. Akhir sekali masukkan yogurt, walnut dan pisang. Gris loyang dengan butter dan masukkan adunan. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar hingga masak mengikut suhu oven masing-masing. (Saya bakar suhu 180'C selama 45 minit). Ambil lidi dan cucuk bahagian tengah, jika tak melekat bermakna telah masak. Sejukkan diredai.
-dalam mangkuk besar, satukan butter cair dan gula. Tambahkan telur, esen vanila dan kacau gunakan whisk hingga sebati. Satukan tepung, baking powder dan soda (Ayak). Masukkan ke dalam campuran butter tadi bersama garam. Whisk sebati. Akhir sekali masukkan yogurt, walnut dan pisang. Gris loyang dengan butter dan masukkan adunan. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar hingga masak mengikut suhu oven masing-masing. (Saya bakar suhu 180'C selama 45 minit). Ambil lidi dan cucuk bahagian tengah, jika tak melekat bermakna telah masak. Sejukkan diredai.
No comments:
Post a Comment