Alhamdulillah..kek ini antara yang mendapat rating tertinggi dalam jendeladapursurianti..antara kek terawal yang Sue post kan resepinya. Kali ini, Sue nak kongsikan resepi yang sama tapi dengan step by step cara membuatnya. Post yang lama boleh juga lihat di sini (sila click)
Cara penyediaan :
Bahan yang digunakan :
Nota :
*butter yang dicairkan boleh diganti dengan minyak jagung.
*tepung hongkong boleh digantikan dengan tepung gandum.
*butter yang dicairkan boleh diganti dengan minyak jagung.
*tepung hongkong boleh digantikan dengan tepung gandum.
Cawan yang digunakan untuk menyukat, boleh dibeli dikedai bakery dengan harga tak sampai RM5.
Cara penyediaan :
1. Satukan semua bahan kecuali butter cair.
2. Pukul dengan mixer anggaran 5 - 7 minit.
3. Adunan telah mula kembang dan menjadi putih pucat.
4. Masukkan butter cair dan pukul lagi anggaran 3 minit.
2. Pukul dengan mixer anggaran 5 - 7 minit.
3. Adunan telah mula kembang dan menjadi putih pucat.
4. Masukkan butter cair dan pukul lagi anggaran 3 minit.
5. Sediakan loyang bulat 8 inci, yang digris dengan mentega dan dialas dengan baking paper serta digris sekali lagi. Boleh gunakan 1 loyang sahaja, tapi nanti kek yang telah masak mesti dipotong menjadi 2 lapisan yang sama tebal. Untuk memudahkan, guna 2 loyang (seperti gambar) supaya nanti kita tidak perlu potong lagi.
6. Panaskan oven terlebih dahulu. Bakar hingga masak. Gunakan lidi dan cucuk bahagian tengah kek. Jika tidak melekat bermakna telah masak.
Suhu dan masa bakar adalah berbeza bagi semua jenis oven. (Oven saya suhunya 160'C selama 50 minit)
Ada oven yang suhunya 180'C.
Nanti jangan ada yang kata kenapa keknya tak masak lagi bila ikut suhu oven saya. Mesti tahu suhu oven sendiri.
6. Panaskan oven terlebih dahulu. Bakar hingga masak. Gunakan lidi dan cucuk bahagian tengah kek. Jika tidak melekat bermakna telah masak.
Suhu dan masa bakar adalah berbeza bagi semua jenis oven. (Oven saya suhunya 160'C selama 50 minit)
Ada oven yang suhunya 180'C.
Nanti jangan ada yang kata kenapa keknya tak masak lagi bila ikut suhu oven saya. Mesti tahu suhu oven sendiri.
7. Kek yang telah masak dan baru dikeluarkan dari oven.
8. Segera keluarkan kek dari loyang dan sejukkan diredai. Jangan biar kek lama di dalam loyang, nanti kek akan mengecut.
8. Segera keluarkan kek dari loyang dan sejukkan diredai. Jangan biar kek lama di dalam loyang, nanti kek akan mengecut.
Bahan untuk topping :
250 g cream cheese (saya guna Tatura)
1/2 cawan susu pekat (kalau suka manis, boleh guna 1 cawan)
Bahan lain :
Cheddar cheese untuk diparut dan ditabur pada keseluruhan kek.
250 g cream cheese (saya guna Tatura)
1/2 cawan susu pekat (kalau suka manis, boleh guna 1 cawan)
Bahan lain :
Cheddar cheese untuk diparut dan ditabur pada keseluruhan kek.
9. Satukan Tatura Cream Cheese dan susu pekat. Pukul dengan mixer hingga sebati dan licin tidak berketul.
10. Ambil 1 bahagian kek, sapu dengan adunan cream cheese hingga menutupi permukaannya.
11. Ambil lagi 1 bahagian kek, tindan ke atasnya. Sapu keseluruhan kek dengan baki cream cheese tadi. Tak perlu terlalu licin sempurna kerana nanti akan terlindung dengan cheese cheddar parut.
12. Parut cheddar cheese ke atas kek hingga menutupi keseluruhan kek. (Saya suka letak banyak sebab sukakan rasanya)
10. Ambil 1 bahagian kek, sapu dengan adunan cream cheese hingga menutupi permukaannya.
11. Ambil lagi 1 bahagian kek, tindan ke atasnya. Sapu keseluruhan kek dengan baki cream cheese tadi. Tak perlu terlalu licin sempurna kerana nanti akan terlindung dengan cheese cheddar parut.
12. Parut cheddar cheese ke atas kek hingga menutupi keseluruhan kek. (Saya suka letak banyak sebab sukakan rasanya)
Siap. Simpan 1-2 jam dalam peti sejuk sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment