Dulu masa kecil, emak Sue selalu masak agar-agar ni. Tapi dulu dipanggil agar-agar lumut dan emak Sue menggunakan agar-agar tali. Tak kisah lah apa pun namanya. Kira evergreen agar-agar ni, kan..Dari dulu pun Sue memang suka dan sekarang anak-anak pun sama. Alhamdulillah...
Agar-agar Santan Pandan
Oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
10g agar-agar serbuk (1 peket)
3/4 cawan gula pasir
1 cawan santan pekat
1 cawan jus pandan (4 helai daun pandan dikisar bersama air)
3 cawan air
1 biji telur gred A
Secubit garam
Cara masak :
-satukan santan dan telur, pukul guna garfu. Ketepikan.
-didihkan air, jus pandan, garam, gula pasir dan agar-agar serbuk hingga larut. Kacau sekejap.
-masukkan campuran santan dan telur tadi sambil dikacau lagi hingga didih. Perlu betul-betul mendidih (membuak) untuk dapatkan dua lapisan seperti gambar. Matikan api.
-tuang dalam acuan yang telah dibasahkan terlebih dahulu.
-sejukkan dan barulah disimpan dalam peti ais.
*tambahkan gula pasir jika suka lebih manis
No comments:
Post a Comment