Bila-bila pun memang kami sekeluarga suka makan bihun goreng..tak kira pagi, tengahari, petang atau malam..jom kita tengok resepi mudah ni..semua orang pun dah tahu masak, kan..tak mengapa, kita share untuk anak-anak yang baru belajar memasak.
Bihun Goreng
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1/2 bungkus bihun direndam dalam air biasa hingga separuh lembut dan toskan
3 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih di mayang
2 sudu besar cili kisar (jika suka pedas, sila tambahkan)
Sedikit daging dipotong kecil (atau isi ayam)
Sedikit udang dan sotong
1/4 cawan kicap lemak manis
2 sudu besar Sos tomato
3 sudu besar Sos cili
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam
1 cawan air
Sedikit fishball/fishcake jika suka \
Sedikit minyak untuk menumis
Sayur kesukaan (seperti sawi / kobis /taugeh / kucai)
*sukatan bahan di atas adalah cara Sue masak, terpulang citarasa anda sendiri untuk menambah atau mengurangkannya.
Cara masak :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar. Masukkan daging bersama air. Rebus hingga daging empuk.
3. Masukkan garam, gula, kicap serta sos. Kacau sebentar.
4. Masukkan udang/sotong bersama fishball dan fishcake.
5. Masukkan bihun dan kacau rata. Bila bihun telah lembut, masukkan sayur. Kacau sekejap dan sedia dihidang. Taburkan daun sup bersama daun bawang, cili potong dan limau kasturi jika suka.
No comments:
Post a Comment