Biasanya karamel dengan telur. Tapi kali ini Sue cuba tanpa telur, sumber resepi dari kawan Fb, Noraslinda Bugal. Yummy ! Sedap !
Puding Karamel Tanpa Telur
(Sumber : Noraslinda Bugal)
Bahan A (Karamel)
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar ai r
-Masukkan Bahan A ke dalam loyang, masak di atas dapur dengan api kecil hingga keperangan. Sejukkan.
Bahan B (Puding)
1 paket agar2 serbuk 10 gram
1 tin susu cair
4 cawan air
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
-Satukan semua Bahan B
-Masak di atas dapur, sentiasa kacau supaya adunan tidak bergentel
-Bila mendidih dan agak pekat, tutup api.
-Tapis adunan dan tuang dlm loyang karamel tadi. Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment