Sebelum ini, Sue banyak terjumpa resepi buah melaka. Lain orang, lainlah caranya. Kali ini Sue cuba resepi dari kawan Sue. Sedap ! Anda mesti cuba ya...
2 sudu besar tepung beras
Gula melaka dipotong kecil
Kelapa parut putih digaul sedikit garam dan dikukus sekejap
*tanpa pewarna hijau (sbb stok dah habis)
Cara penyediaan :
Gaulkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan hingga menjadi doh. Ambil sedikit tepung dan masukkan gula melaka yang dipotong kecil tadi. Bentukkan bulat. Ulangi proses ini. Didihkan air, masukkan bebola buah melaka tadi ke dalam air didih. Tunggu sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan. Gaulkan dengan kelapa parut.
Siap. Selamat mencuba.
Buah Melaka
(Sumber : Zulaifha Hassan)
Bahan-bahan :
2 cawan tepung pulut
1 cawan air daun pandan2 sudu besar tepung beras
Gula melaka dipotong kecil
Kelapa parut putih digaul sedikit garam dan dikukus sekejap
*tanpa pewarna hijau (sbb stok dah habis)
Cara penyediaan :
Gaulkan tepung pulut, tepung beras dan air pandan hingga menjadi doh. Ambil sedikit tepung dan masukkan gula melaka yang dipotong kecil tadi. Bentukkan bulat. Ulangi proses ini. Didihkan air, masukkan bebola buah melaka tadi ke dalam air didih. Tunggu sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan. Gaulkan dengan kelapa parut.
Siap. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment