Bismillahirrahmanirrahim..
Apam Kampung
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
1/4 cawan gula merah
1/4 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan
-masak bahan di atas, sejukkan.
**********************
Bahan B:
1/2 peket yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula pasir
-satukan dan kacau larut bahan di atas, biar yis naik berbuih anggaran 10 minit.
**********************
Bahan C
2 cawan tepung gandum
secubit garam
Cara-cara :
Satukan bahan A, B dan C. Kacau sebati dan biarkan selama 45 minit hingga 1 jam (adunan naik) dalam besen tertutup.
Didihkan air dalam periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain untuk mengelakkan air menitis.
Sapu sedikit minyak dalam acuan, isikan 3/4 adunan ke dalamnya. Kukus selama 20 minit dalam api sederhana.
Terbalikkan acuan dan apam akan tanggal sendiri. Sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
*kelapa parut perlu dikukus sekejap supaya tidak mudah basi.
Apam Kampung
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
1/4 cawan gula merah
1/4 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan
-masak bahan di atas, sejukkan.
**********************
Bahan B:
1/2 peket yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula pasir
-satukan dan kacau larut bahan di atas, biar yis naik berbuih anggaran 10 minit.
**********************
Bahan C
2 cawan tepung gandum
secubit garam
Cara-cara :
Satukan bahan A, B dan C. Kacau sebati dan biarkan selama 45 minit hingga 1 jam (adunan naik) dalam besen tertutup.
Didihkan air dalam periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain untuk mengelakkan air menitis.
Sapu sedikit minyak dalam acuan, isikan 3/4 adunan ke dalamnya. Kukus selama 20 minit dalam api sederhana.
Terbalikkan acuan dan apam akan tanggal sendiri. Sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.
*kelapa parut perlu dikukus sekejap supaya tidak mudah basi.
No comments:
Post a Comment