Skip to main content

Mee Kari sedap

Bismillahirrahmanirrahim,


Teringin nak makan mee kari, walaupun jenuh mencari kerang tak ada. Buat juga tanpa kerang, alhamdulillah menepati selera keluarga kami.

Mee Kari 
Oleh : Surianti Ramli

Bahan utama (mee kuning & sayur-sayuran) :
1 bungkus mee kuning (dicelur)
2 keping tauhu digoreng dan dipotong kecil
Daun sup/daun bawang dihiris halus
Limau kasturi dibelah dua
Telur rebus
1 mangkuk tauge dicelur
1 pokok sawi dicelur
Bawang goreng (tiada dalam gambar)
Cili merah/cili hijau dihiris nipis

Bahan Kuah :
1/2 ekor ayam dipotong kecil (saya gunakan 3 keping dada ayam)
2 sudu besar rempah kari ikan
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk cili
1 cawan santan pekat
5 cawan air
2 keping fishcake dihiris nipis (goreng sekejap)
1 bungkus fishball dibelah dua (goreng sekejap)
1 cawan isi kerang rebus
1 keping asam keping
1 kiub pati ayam
Garam secukup rasa

Bahan kisar :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit air (anggaran 1/4 cawan)

Bahan tumis :
1/2 senduk minyak masak
Bunga lawang, kayu manis, cengkih, pelaga
3 tangkai daun kari
1 labu bawang besar di mayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 batang serai diketuk

Cara penyediaan kuah :
1. Satukan rempah kari dan cili serbuk bersama bahan kisar dan gaul sebati menjadi pes. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga harum. Masukkan bahan pes dan sentiasa dikacau hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam bersama air. Masak hingga ayam empuk.
4. Masukkan kiub pati ayam, fishball, fishcake, asam keping dan kerang serta garam secukup rasa. Masukkan santan. Biarkan didih dalam api sederhana. Matikan api.

Cara hidang :
Masukkan mee ke dalam mangkuk. Letakkan bahan sayur dan bahan lain. Sendukkan kuah ke atasnya. Sedia dihidang.

Comments

  1. Alhamdulillah..terima kasih.saya dah cuba& menjadi. Bagus sgt sebab resipi ni simple je tapi hasilnya mmg puas hati. Lagi puas hati sebab dapat mkn puas2 hasil air tgn sendiri.hehe

    ReplyDelete
  2. cukup lengkap bahan-bahan mee kari ni. Terima kasih sudi share =)

    ReplyDelete
  3. Baru nak Cuba thn Ni utk baraan

    ReplyDelete
  4. Sy nk try buat.. Mane tahu, sdap.
    😊

    ReplyDelete
  5. saya dah buat resepi ni sedap rasa mcm mi kari pasar teluk kemang.

    ReplyDelete
  6. innarit,pakailah dulu,ayam jurulatih,mata mentoya luku lengan

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...