Biasanya kalau kita beli, kita tidak tahu bahan yang digunakan..tapi kalau buat sendiri, boleh pakai bahan-bahan terpilih seperti minyak jagung dan mentega tanpa kolestrol..apa kata sesekali kita cuba, kan..
Bismillahirrahmanirrahim..
Roti Canai Homemade
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan A :
3 cawan tepung gandum
2 sb marjerin (saya guna daisy tanpa kolestrol)
2 sb gula
1 cawan air
1/2 sk garam
3 cawan tepung gandum
2 sb marjerin (saya guna daisy tanpa kolestrol)
2 sb gula
1 cawan air
1/2 sk garam
Bahan B :
3 sb marjerin
(digunakan sedikit untuk menyalut doh dan sebahagian lagi untuk menggoreng roti canai)
Sedikit minyak masak -saya guna minyak jagung
3 sb marjerin
(digunakan sedikit untuk menyalut doh dan sebahagian lagi untuk menggoreng roti canai)
Sedikit minyak masak -saya guna minyak jagung
Cara penyediaan :
-satukan semua bahan A. Air dituang sikit-sikit dan uli hingga licin. Kelembutan doh adalah seperti kita membuat donut. Tak perlu habiskan air jika doh sudah tidak melekat di tangan. (Saya uli menggunakan mixer)
-bulatkan doh sebesar bola ping pong (ikut saiz kesukaan sendiri) dan salut setiap bulatan doh dengan sedikit marjerin. Perap semalaman atau 4 hingga 6 jam.
-ambil bebola doh dan renjis sedikit minyak. Tekan hingga jadi nipis dan boleh mula menebar. Lipat dan tekan sedikit hingga meleper, sedia digoreng dengan sedikit minyak atau marjerin.
-satukan semua bahan A. Air dituang sikit-sikit dan uli hingga licin. Kelembutan doh adalah seperti kita membuat donut. Tak perlu habiskan air jika doh sudah tidak melekat di tangan. (Saya uli menggunakan mixer)
-bulatkan doh sebesar bola ping pong (ikut saiz kesukaan sendiri) dan salut setiap bulatan doh dengan sedikit marjerin. Perap semalaman atau 4 hingga 6 jam.
-ambil bebola doh dan renjis sedikit minyak. Tekan hingga jadi nipis dan boleh mula menebar. Lipat dan tekan sedikit hingga meleper, sedia digoreng dengan sedikit minyak atau marjerin.
Nota :
-kalau kurang mahir menebar, boleh juga menarik bebola doh supaya meregang dibelakang dulang dan lipat serta tekan2 sedikit sebelum digoreng.
-kalau kurang mahir menebar, boleh juga menarik bebola doh supaya meregang dibelakang dulang dan lipat serta tekan2 sedikit sebelum digoreng.
-kalau nak buat frozen, goreng separuh masak, sejukkan dulu dan simpat dalam peti ais.
No comments:
Post a Comment