Daisypath Friendship tickers
JOM FOLLOW JADI KAWAN. TQVM SUPPORT JENDELA DAPUR SURIANTI

Jom follow dan jadi sahabat. Tinggalkan jejak anda untuk saya follow kembali.

Nak cari resepi apa ya..taip di sini

Wednesday, November 11, 2015

Red Velvet Cheese Brownies , sedapnya !


Bismillahìrrahmanirrahim...
Mudah, ringkas & insyaAllah menjadi. Resepinya saya copy paste dari blog Fiza Lgk. Terima kasih, family saya suka sangat.
Warna merah brownies ni..tapi sbb lighting, ambik gambar mlm..nampak mcm warna coklat pulak..apa pun, sedap !
RED VELVET BROWNIES - Ringkas dan menjadi 
Sumber : Hafizah Yahaya/Fiza Lgk
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Saiz loyang : 8inci x 8 inci
Bahan A - Lapisan Bawah
100gm mentega - di cairkan dan ketepikan seketika
200gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
20gm serbuk coklat
Secubit garam
1 sudu besar pewarna merah - saya guna warna merah jambu
1 sudu teh cuka
2 biji telur
150gm tepung gandum
Bahan B - Lapisan Atas
230gm cream cheese
50gm gula kastor
1 biji telur
1/8 sudu teh esen vanilla
Cara membuatnya:
1. Di dalam sebuah mangkuk besar, campurkan gula, esen vanilla, serbuk coklat dan secubit garam.
2. Masukkan juga pewarna merah, cuka makan dan pecahkan 2 biji telur. Kacau dengan menggunakan spatula ataupun 'hand whisk' sehingga rata dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung gandum dan kacau lagi hingga rata dan bercampur.
4. Akhir sekali masukkan mentega cair dan kacau lagi.Tuang adunan ke dalam loyang dan ketepikan 1 sudu besar adunan tersebut untuk menghias di lapisan atas nanti.
5. Seterusnya di dalam bekas yang lain, campurkan cream cheese, gula telur dan esen vanilla. Pukul hingga rata dan tuang adunan tersebut ke atas adunan brownies tadi.
6. Letak adunan yang di asingkan tadi dan lorek dengan lidi atau 'chop stick'. Boleh juga masukkan adunan tersebut di dalam 'piping beg' dan picit ke atas brownies sebelum di lorek untuk corak yang lebih kemas.
7. Bakar selama 40 minit dengan suhu 170'c. Dinginkan dan bolehlah di potong.
Nota : saya bakar pada suhu 160'C selama 35 minit.
-tak perlu bakar berasingan lapisan bawah dan atas, terus bakar sekaligus


No comments:

Post a Comment