Ayam Masak Kicap Berempah
Oleh : Surianti Ramli
1 ekor ayam dipotong mengikut kesukaan
Garam dan kunyit
-perisakan ayam dengan garam dan kunyit. Biar sekejap dan goreng ayam hingga masak.
Bahan kisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
Bahan tumis
Rempah 4 sekawan
(Kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
1 batang serai diketuk
1 senduķ minyak masak
Bahan lain
2 sb kicap pekat
2 sb kicap manis
1 sb sos tiram
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Cara masak :
Panaskan minyak. Masukkan bahan tumis hingga harum. Kemudian masukkan bahan kisar. Biar hingga cili benar-benar masak. Masukkan bahan lain bersama ayam goreng, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata. Biar mendidih dan kuah sedikit pekat. Tutup api.
No comments:
Post a Comment