Aduh...sedapnya mango float ni. Setelah beberapa hari teringin nak makan, baru hari ni berkesempatan untuk buat. Senang je caranya. Jom kita nikmati mango float yang sangatlah sedap ni.
Mango Float
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
2 biji buah mangga
Biskut cream cracker secukupnya (Sue guna 20 keping)
1 cawan cream cheese (Sue guna Tatura)
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan whipping cream (Sue guna Anchor UHT)
Untuk tabur pada bahagian atas :
Biskut cream craker yang telah diramas halus (Sue guna 4 keping)
Cara penyediaan :
1. Putar whipping cream dengan mixer hingga kental (anggaran 3 - 5 minit). Ketepikan.
2. Putar cream cheese hingga menjadi sedikit kembang. Kemudian masukkan susu pekat dan putar bersama. Satukan whipping cream bersama adunan ini dan kacau sebati.
3. Ambil bekas yang sesuai dan ratakan adunan cream tadi secara nipis pada dasar bekas. Celupkan kepingan biskut cream cracker ke dalam susu segar dan lapiskan di atasnya. Ratakan lapisan seterusnya dengan cream lagi. Kemudian susun potongan mangga diatasnya.
4. Cara susunan bermula dari dasar : cream, biskut, cream, mangga. Ulangan proses ini hingga habis. Terpulang kesukaan anda berapa lapis.
5. Pada lapisan paling atas, taburkan biskut yang telah dihancurkan. Letakkan potongan mangga.
6. Sejukkan dalam peti ais 4 jam sebelum dimakan.
Sedap !
Mango Float
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
2 biji buah mangga
Biskut cream cracker secukupnya (Sue guna 20 keping)
1 cawan cream cheese (Sue guna Tatura)
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan whipping cream (Sue guna Anchor UHT)
Untuk tabur pada bahagian atas :
Biskut cream craker yang telah diramas halus (Sue guna 4 keping)
Cara penyediaan :
1. Putar whipping cream dengan mixer hingga kental (anggaran 3 - 5 minit). Ketepikan.
2. Putar cream cheese hingga menjadi sedikit kembang. Kemudian masukkan susu pekat dan putar bersama. Satukan whipping cream bersama adunan ini dan kacau sebati.
3. Ambil bekas yang sesuai dan ratakan adunan cream tadi secara nipis pada dasar bekas. Celupkan kepingan biskut cream cracker ke dalam susu segar dan lapiskan di atasnya. Ratakan lapisan seterusnya dengan cream lagi. Kemudian susun potongan mangga diatasnya.
4. Cara susunan bermula dari dasar : cream, biskut, cream, mangga. Ulangan proses ini hingga habis. Terpulang kesukaan anda berapa lapis.
5. Pada lapisan paling atas, taburkan biskut yang telah dihancurkan. Letakkan potongan mangga.
6. Sejukkan dalam peti ais 4 jam sebelum dimakan.
Sedap !
No comments:
Post a Comment