Sedap makan nasi hari ni...dah lama tak buat kerabu ni. Makan nasi pun berpinggan-pinggan.
Kerabu Taugeh Dengan Perut
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 mangkuk taugeh
1 mangkuk perut yang telah siap direbus empuk dan dihiris nipis
2 biji cili merah ditumbuk dengan secubit belacan
3 ulas bawang merah dihiris nipis
1/2 inci halia dimayang halus
1 cawan santan (campurkan santan pekat dengan santan cair)
1 sudu besar penuh kerisik
3 sudu beras yang disangai tanpa minyak dan dikisar halus
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Cara penyediaan :
1. Masukkan taugeh dalam mangkuk dan rendam dengan air panas yang baru didih, anggaran 2 - 3 minit. Jangan rendam lama, nanti taugeh jadi lembek. Toskan.
2. Campurkan semua bahan lain dengan taugeh celur tadi. Rasa garam dan asamnya.
Siap !
Catatan :
-boleh gantikan perut dengan kerang rebus.
-tumbuk sedikit cili padi dan gaulkan bersama jika suka pedas.
Kerabu Taugeh Dengan Perut
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 mangkuk taugeh
1 mangkuk perut yang telah siap direbus empuk dan dihiris nipis
2 biji cili merah ditumbuk dengan secubit belacan
3 ulas bawang merah dihiris nipis
1/2 inci halia dimayang halus
1 cawan santan (campurkan santan pekat dengan santan cair)
1 sudu besar penuh kerisik
3 sudu beras yang disangai tanpa minyak dan dikisar halus
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Cara penyediaan :
1. Masukkan taugeh dalam mangkuk dan rendam dengan air panas yang baru didih, anggaran 2 - 3 minit. Jangan rendam lama, nanti taugeh jadi lembek. Toskan.
2. Campurkan semua bahan lain dengan taugeh celur tadi. Rasa garam dan asamnya.
Siap !
Catatan :
-boleh gantikan perut dengan kerang rebus.
-tumbuk sedikit cili padi dan gaulkan bersama jika suka pedas.
No comments:
Post a Comment