Buat kek lagi hari ni...kali ni resepi dari kawan fb, Rozilah Abdullah. Memang pakar masak pun. Tak rugi mencuba resepi-resepi dari Rozilah. Sedap betul keknya. Masa tengah bakar tu, harum mewangi satu rumah dengan wangian pandan dan cappucino. Tak sabar-sabar nak merasa, asyik2 ulang tengok oven. Bila nak siap bakar ni...hihihi...teruja. Ok jom kita semak resepinya.
Kek Butter Pandan Cappucino
Sumber : Rozilah Abdullah
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan2
225 gram butter
225 gram gula (Sue letak 150g)
225 gram tepung superfine
(saya tambah 1/2 sudu teh baking soda +
1/2 sudu teh baking powder). Ayak.
4 biji telur saiz A
3 sudu makan susu cair
2 sudu makan pandan paste (+ pewarna hijau)
2 sudu makan cappucino emulco
sedikit esen vanila
Cara2 :
Pukul butter dan gula hingga berubah warnanya menjadi pucat.
Tambah telur sebiji demi sebiji.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung berselangseli dgn susu cair.
Bahagikan kpd 2 bahagian iaitu pandan dan cappucino.
Sudukan adunan ke dlm loyang bersaiz 8x8 berselang seli secara bertindih. Buat hingga selesai.
Bakar dlm oven bersuhu 160° celsius selama 45 minit (ikut oven masing2).
*Sue bakar pada suhu 175'C selama 45 minit.
Keluarkan dr oven. Pastikan kek dah agak renggang dr loyang sebelum diterbalikkan ke atas rak.
Kek Butter Pandan Cappucino
Sumber : Rozilah Abdullah
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan2
225 gram butter
225 gram gula (Sue letak 150g)
225 gram tepung superfine
(saya tambah 1/2 sudu teh baking soda +
1/2 sudu teh baking powder). Ayak.
4 biji telur saiz A
3 sudu makan susu cair
2 sudu makan pandan paste (+ pewarna hijau)
2 sudu makan cappucino emulco
sedikit esen vanila
Cara2 :
Pukul butter dan gula hingga berubah warnanya menjadi pucat.
Tambah telur sebiji demi sebiji.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung berselangseli dgn susu cair.
Bahagikan kpd 2 bahagian iaitu pandan dan cappucino.
Sudukan adunan ke dlm loyang bersaiz 8x8 berselang seli secara bertindih. Buat hingga selesai.
Bakar dlm oven bersuhu 160° celsius selama 45 minit (ikut oven masing2).
*Sue bakar pada suhu 175'C selama 45 minit.
Keluarkan dr oven. Pastikan kek dah agak renggang dr loyang sebelum diterbalikkan ke atas rak.
No comments:
Post a Comment