Agak beberapa hari dapur tidak berasap disebabkan kekangan masa, akhirnya hari ini dapat juga Sue masak apam kampung yang sedap. Harum gula merah buat Sue teringat-ingat. Sedapnya ! Resepinya dari Yatie Memories. Penyediaannya juga mudah. Kalau yang belum pernah mencuba, anda harus cuba kali ini. InsyaAllah pasti jadi.
Apam Kampung
Oleh : Surianti Ramli
Sumber : Yatie Memories
Bahan A
- 1/2 cwn gula merah*
- 1/2 cwn gula pasir*
- 2 cwn air*
- 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)
Bahan B
- 11gm yis mauripan
- 1/2 cwn air suam
- 1 sudu kecil gulahalus
Bahan C
- 4 cwn tepung gandum
- secubit garam
Cara-Cara
- Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
- Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
- Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
- Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
- Lenserkan loyang 10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. Kukus adunan selama 40 minit
- Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
- Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi ke dlm acuan. Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment