Mudah dan cepat. Ini yang termampu disiapkan. Maklumlah...balik kerja pun dah berkejar masa. Seadanya alhamdulillah. Buat untuk dinner sekali.
Bihun Singapore
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
Sebungkus bihun (rendam sampai lembut dan toskan)
1 - 2 labu bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
Daging dipotong kecil (ayam, udang, sotong pun boleh sesuka hati)
Kobis dihiris halus
Karot dipotong memanjang halus
Fishball/fishcake
2 sudu besar Sos tiram
Sedikit kicap lemak manis -jika perlu (jangan banyak sangat, nanti bihun jadi bihun kicap pula)
Garam
Gula
Cara masak :
1. Panaskan minyak, tumis bawang kisar sampai wangi.
2. Masukkan daging, air sedikit dan rebus biar sampai lembut (atau masukkan ayam@udang@sotong tadi)
3. Masukkan garam, gula, sos tiram, lada hitam & fishball/fishcake.
4. Masukkan bihun, kacau goreng hingga masak.
5. Masukkan kobis dan karot. Kacau sekejap.
Sedia dihidang.
*taburkan hirisan cili, daun sup & daun bawang.
*sedap juga dimakan dengan sambal kicap.
Bihun Singapore
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
Sebungkus bihun (rendam sampai lembut dan toskan)
1 - 2 labu bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
Daging dipotong kecil (ayam, udang, sotong pun boleh sesuka hati)
Kobis dihiris halus
Karot dipotong memanjang halus
Fishball/fishcake
2 sudu besar Sos tiram
Sedikit kicap lemak manis -jika perlu (jangan banyak sangat, nanti bihun jadi bihun kicap pula)
Garam
Gula
Cara masak :
1. Panaskan minyak, tumis bawang kisar sampai wangi.
2. Masukkan daging, air sedikit dan rebus biar sampai lembut (atau masukkan ayam@udang@sotong tadi)
3. Masukkan garam, gula, sos tiram, lada hitam & fishball/fishcake.
4. Masukkan bihun, kacau goreng hingga masak.
5. Masukkan kobis dan karot. Kacau sekejap.
Sedia dihidang.
*taburkan hirisan cili, daun sup & daun bawang.
*sedap juga dimakan dengan sambal kicap.
No comments:
Post a Comment