Bismillahirrahmanirrahim..
Ayam Sambal Bali yang menjadi viral di fb..alhamdulillah, sedap. Sue copy paste dari pemilik resepi asal. Walaupun nampak ringkas, tapi sedap. Anak-anak Sue memang suka sangat. Sedap makan dengan nasi biasa, nasi minyak atau pun pulut..yummy !
Ayam Sambal Bali yang menjadi viral di fb..alhamdulillah, sedap. Sue copy paste dari pemilik resepi asal. Walaupun nampak ringkas, tapi sedap. Anak-anak Sue memang suka sangat. Sedap makan dengan nasi biasa, nasi minyak atau pun pulut..yummy !
Bahan-bahan :
1 ekor ayam, dibersihkan & letak kunyit garam (tak perlu byk sgt..cukup satu sk garam n kunyit)
Panaskan minyak satu cawan..minyak mmg lebih sikit..nanti nk guna utk tumis..goreng ayam xperlu garing..nk juicy2..angkat
Cara :
1)Blend Cili kering segenggam..Bawang besar 6biji (byk bwg br sedap), bwg putih satu labu,halia sikit je, hujung jari kelingking & belacan besar stgh ibu jari
2) Serai dititik-8btg (ni yg kurus ya..klau serai yg gemuk2 tu cukup 5btg)
3)Daun kari 6tangkai-cuci n tos
4)Kicap tamin (renjis smp dpt warna mcm pic)
5)Gula 3sudu besar (jgn risau manis,sbb nti rasanye akn balance)
6)garam dua camca kecil
Minyak ayam td tu,gorengkan serai,sampai separa coklat
Masukkan daun kari smp garing (bkn hangus)..api sederhana ya
dah dpt warna cantik camtu,baru masuk semua yg dh blend td..tumis smp naik bau n garing
Masuk gula,garam n renjiskan kicap dlm 5kali renjis..jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon..
Masukkan ayam n masak lagi 10minit
Siap..jgn makan terus lps masak..biar la dulu dlm stgh jam..mkn esok lg aduii sedapppnyerr..Selamat Mencuba
1 ekor ayam, dibersihkan & letak kunyit garam (tak perlu byk sgt..cukup satu sk garam n kunyit)
Panaskan minyak satu cawan..minyak mmg lebih sikit..nanti nk guna utk tumis..goreng ayam xperlu garing..nk juicy2..angkat
Cara :
1)Blend Cili kering segenggam..Bawang besar 6biji (byk bwg br sedap), bwg putih satu labu,halia sikit je, hujung jari kelingking & belacan besar stgh ibu jari
2) Serai dititik-8btg (ni yg kurus ya..klau serai yg gemuk2 tu cukup 5btg)
3)Daun kari 6tangkai-cuci n tos
4)Kicap tamin (renjis smp dpt warna mcm pic)
5)Gula 3sudu besar (jgn risau manis,sbb nti rasanye akn balance)
6)garam dua camca kecil
Minyak ayam td tu,gorengkan serai,sampai separa coklat
Masukkan daun kari smp garing (bkn hangus)..api sederhana ya
dah dpt warna cantik camtu,baru masuk semua yg dh blend td..tumis smp naik bau n garing
Masuk gula,garam n renjiskan kicap dlm 5kali renjis..jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon..
Masukkan ayam n masak lagi 10minit
Siap..jgn makan terus lps masak..biar la dulu dlm stgh jam..mkn esok lg aduii sedapppnyerr..Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment