Bismillahirrahmanirrahim,
baru-baru ni, Sue demam..bila kebah je demam, tetiba rasa teringin sangat nak makan apam beras..buatlah juga walaupun masih lemah lagi masa tu..alhamdulillah sedap..makan dengan kelapa parut, lawan dengan kopi o..sedapnya la...
baru-baru ni, Sue demam..bila kebah je demam, tetiba rasa teringin sangat nak makan apam beras..buatlah juga walaupun masih lemah lagi masa tu..alhamdulillah sedap..makan dengan kelapa parut, lawan dengan kopi o..sedapnya la...
Apam Beras
Oleh : Surianti Ramli
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan :
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1 sk yis segera (Sue guna mauripan)
Pewarna kesukaan
Minyak untuk gris pada acuan
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan air
3/4 cawan gula pasir
1 sk yis segera (Sue guna mauripan)
Pewarna kesukaan
Minyak untuk gris pada acuan
Cara penyediaan :
1. Kisar nasi bersama air hingga halus. Masukkan gula dan kisar lagi.
2. Satukan bahan kering lain dan gaul bersama bahan kisar hingga sebati. Perap selama 3 jam.
3. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letakkan warna kesukaan.
4. Sapu acuan dengan sedikit minyak dan isi 3/4 acuan dengan adunan.
5. Didihkan air dalam periuk kukusan terlebih dulu, balut tudung periuk dengan tuala/kain untuk mengelak air menitis.
6. Kukus apam selama 15 minit.
Sedap dimakan dengan kelapa parut.
1. Kisar nasi bersama air hingga halus. Masukkan gula dan kisar lagi.
2. Satukan bahan kering lain dan gaul bersama bahan kisar hingga sebati. Perap selama 3 jam.
3. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letakkan warna kesukaan.
4. Sapu acuan dengan sedikit minyak dan isi 3/4 acuan dengan adunan.
5. Didihkan air dalam periuk kukusan terlebih dulu, balut tudung periuk dengan tuala/kain untuk mengelak air menitis.
6. Kukus apam selama 15 minit.
Sedap dimakan dengan kelapa parut.
*Kelapa parut yang putih
Secubit garam
-kukuskan kelapa parut dan gaul dengan garam
-sedia dimakan dengan apam.
Secubit garam
-kukuskan kelapa parut dan gaul dengan garam
-sedia dimakan dengan apam.
No comments:
Post a Comment