Hai assalamualaikum semua. Setelah sekian lama tidak mengemaskini blog Jendela Dapur Surianti , terasa rindu pula dengan blog sendiri. Boleh dikatakan hampir 5 tahun juga senyap dari berblogging. Ibarat rumah tinggal yang penuh dengan sawang. Faktor kekangan masa membataskan saya untuk berada di sini (dibaca sebagai tidak berapa rajin). Sesekali ada juga masuk melawat kawasan sekadar membaca blog sendiri. Walaupun diam dari berblogging, sepanjang waktu ini, saya banyak membuat “posting” di Youtube, Instagram, Tiktok dan juga Facebook. Tapi kalau waktu yang agak sibuk, memang akan senyap juga dari membuat sebarang “posting” Youtube Surianti_Kitchen, klik sini Instagram Surianti_Kitchen klik sini TikTok Surianti_Kitchen klik sini Facebook Surianti_Kitchen klik sini Terima kasih atas semua sokongan anda kepada blog ini. Saya harap anda terus menyokong Surianti Kitchen dan semoga lepas ini saya jadi “rajin” untuk mengemaskini blog. Sampai jumpa la...
Bismillahirrahmanirrahim , Cottage Pie, menu ala mat saleh pula kali ni. Bukan Lasagna ya, kerana tidak menggunakan lasagna sheet sebagai lapisan. Resipi ini menggunakan daging lembu dan dinamakan Cottage Pie. Jika menggunakan daging kambing, akan dinamakan Sheperd's Pie. Sedap tau ! Cottage Pie (loyang saiz 8 x 8 inci) Video langkah demi langkah berserta penerangan yang lengkap, boleh klik di sini Jangan lupa subscribe ya ! Bahan A 🔵 800 g ubi kentang (6 - 7 biji) 🔵 1/2 cawan susu segar 🔵 2 sudu besar mentega Cara penyediaan kentang : 1. Kupas kulit ubi kentang dan bersihkan. Rebus dalam air sehingga empuk dan toskan airnya. 2. Lecek ubi kentang dalam keadaan panas. 3. Masukkan susu segar bersama dengan mentega. Gaul sebati dan ketepikan. Bahan B 🔵 400g daging lembu kisar (boleh digantikan dengan ayam) 🔵 1 biji bawang holland didadu (kalau tiada boleh letak bawang besar) 🔵 2 sudu besar serbuk lada hitam 🔵 1 ...