Skip to main content

Posts

Blog yang makin bersawang

Hai assalamualaikum semua.  Setelah sekian lama tidak mengemaskini blog Jendela Dapur Surianti , terasa rindu pula dengan blog sendiri.  Boleh dikatakan hampir 5 tahun juga senyap dari berblogging. Ibarat rumah tinggal yang penuh dengan sawang.  Faktor kekangan masa membataskan saya untuk berada di sini (dibaca sebagai tidak berapa rajin). Sesekali ada juga masuk melawat kawasan sekadar membaca blog sendiri.  Walaupun diam dari berblogging, sepanjang waktu ini, saya banyak membuat “posting” di Youtube, Instagram, Tiktok dan juga Facebook. Tapi kalau waktu yang agak sibuk, memang akan senyap juga dari membuat sebarang “posting” Youtube Surianti_Kitchen, klik sini   Instagram Surianti_Kitchen klik sini   TikTok Surianti_Kitchen klik sini Facebook Surianti_Kitchen klik sini Terima kasih atas semua sokongan anda kepada blog ini. Saya harap anda terus menyokong Surianti Kitchen dan semoga lepas ini saya jadi “rajin” untuk mengemaskini blog.  Sampai jumpa la...
Recent posts

Cottage Pie, memang sedap !

Bismillahirrahmanirrahim , Cottage Pie, menu ala mat saleh pula kali ni. Bukan Lasagna ya,  kerana tidak menggunakan lasagna sheet sebagai lapisan. Resipi ini menggunakan daging lembu dan dinamakan Cottage Pie. Jika menggunakan daging kambing, akan dinamakan Sheperd's Pie. Sedap tau ! Cottage Pie (loyang saiz 8 x 8 inci) Video langkah demi langkah berserta penerangan yang lengkap, boleh   klik di sini Jangan lupa subscribe ya ! Bahan A 🔵  800 g ubi kentang (6 - 7 biji) 🔵  1/2 cawan susu segar 🔵  2 sudu besar mentega   Cara penyediaan kentang : 1. Kupas kulit ubi kentang dan bersihkan. Rebus dalam air sehingga empuk dan toskan airnya. 2. Lecek ubi kentang dalam keadaan panas. 3. Masukkan susu segar bersama dengan mentega. Gaul sebati dan ketepikan. Bahan B 🔵  400g daging lembu kisar (boleh digantikan dengan ayam) 🔵  1 biji bawang holland didadu (kalau tiada boleh letak bawang besar) 🔵  2 sudu besar serbuk lada hitam 🔵  1 ...
Bismillahirrahmanirrahim, Roti Sardin Telur Viral Bismillahirrahmanirrahim, .  #rotisardintelursurianti Roti Sardin Telur (Sardines French Toast) 🎬  https://www.instagram.com/p/BtxLjzkjWiE/?igshid=1qfgyl4m0ddso Bahan-bahan : 🔵Roti Putih 🔵1 tin kecil sardin 🔵3 biji telur 🔵2 biji bawang merah 🔵1 biji cili merah 🔵1 sudu kecil lada putih 🔵Daun sup 🔵Minyak masak Cara penyediaan : 1. Lecekkan sardin bersama dengan kuahnya. Ketepikan. 2. Satukan telur, bawang merah, cili merah, lada putih dan daun sup. Kacau sebati. Masukkan sardin yang telah dilecekkan tadi. Gaul rata. 3. Roti putih dipotong kepada dua bahagian, celupkan roti ke dalam bancuhan tadi. 4. Sapu kuali dengan sedikit minyak (anggaran 1-2 sudu besar minyak masak) dan panaskan kuali. Gorengkan roti, balikkan dan biarkan kedua-dua bahagian masak sempurna (sekejap saja) 5. Angkat dan sedia dihidang.

Pisang Goreng Cheese , rangup dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Pisang Goreng Rangup 🎬 @surianti_kitchen . Bahan- bahan : 🔵Tepung Pisang Goreng @adabi_consumer 🔵Air 🔵Garam halus 🔵Pisang Awak . Cara penyediaan : ~tiada sukatan untuk air, hanya bancuh tepung menjadi pekat, memang  mudah dan sedap. ~goreng dalam minyak yang panas sehingga masak keemasan, angkat dan toskan. ~bila agak suam, boleh ditabur dengan parutan cheese cheddar Boleh rujuk video di sini : https://www.instagram.com/p/BuYs3lqj4SI/?igshid=yiaxpihy1i3x

Nasi Goreng Cina Seri-Aji yang sangat mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, . Mudahnya memasak nasi goreng menggunakan Perencah Nasi Goreng Cina Seri-Aji®. Tak perlu kopek bawang atau remeh dengan penyediaan pelbagai sos. Hanya taburkan perencah ke dalam nasi goreng. Bukan sekadar menjimatkan masa, malah rasanya yang sangat sedap pasti memenuhi selera keluarga. . Boleh dijadikan salah satu menu untuk bersahur yang sangat cepat dan ringkas penyediaannya. Dengan tambahan kurma yang mempunyai pelbagai khasiat dan dapat memberi tenaga sepanjang hari. . Nasi Goreng Cina Seri Aji Cadangan hidangan : 4-5 hidangan 🎬 @surianti_Kitchen . Bahan-bahan : 🔵 6 sudu besar minyak masak 🔵 200 g isi ayam, dipotong kecil 🔵 15 ekor udang 🔵 50 g lobak merah, dipotong dadu 🔵 50 g kacang panjang, dipotong kecil 🔵 2 biji telur 🔵 4 cawan nasi putih 🔵 1 paket Seri Aji Perencah Nasi Goreng Cina 26 g 🔵 5 biji kurma, buang biji dan potong kecil . Cara penyediaan : 1. Panaskan minyak masak. 2. Gorengk...

Spaghetti Aglio Olio paling sedap

Bismillahirahmanirrahim, . Spaghetti Aglio Olio (bermaksud “Spaghetti [with] garlic and oil") , serius sedap pada kami sekeluarga. Kalau ada parmesan cheese, lagi sedap ditabur di atasnya. Kali ini stok parmesan cheese kehabisan pula, pun masih sedap juga. . . Bahan A 🔵1/2 pek spaghetti Adabi (250 g)- rebus hingga lembut dalam air mendidih, toskan 🔵1 sudu besar garam 🔵2 sudu besar minyak zaiton 🔵Air (anggaran separuh periuk) . Bahan B 🔵5 sudu besar minyak zaiton 🔵3-5 ulas bawang putih 🔵1/2 cawan air rebusan ayam (kalau tiada, ambil 1 kiub pati ayam , larutkan dengan air jadikan 1/2 cawan) 🔵300 g udang 🔵Garam (secukup rasa) 🔵2 sudu besar chilli flakes (boleh tambah jika suka lagi pedas) 🔵1/2 sudu besar lada hitam serbuk 🔵Buah tomato ceri 🔵Daun parsley segar dihiris , jika tiada gunakan parsley kering - anggaran 3 tangkai . Cara penyediaan : 1. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga harum. 2. Masu...

Bingka Tepung Beras resipi mudah kuih warisan orang lama

Bismillahirrahmanirrahim, . Bingka Tepung Beras (atau dikenali juga sebagai Bengkang Tepung Beras di utara), kuih tradisional Melayu yang sedap dan harum dengan bahagian di atasnya garing. Kali ini buat lembut macam orang tua dulu-dulu buat (kena hati-hati waktu potong). . Bingka Tepung Beras (loyang 8x8 inci) @surianti_kitchen . Bahan-bahan : 🔵240 g tepung beras (saya pakai cap teratai) 🔵70 g tepung Hoen Kwe (dijual di pasaraya) 🔵150 g gula pasir 🔵Secubit garam 🔵1500 ml santan (saya perah santan dari 2 biji kelapa dan campur dengan air dan sukat jadi 1500 ml) . Cara penyediaan : 🔵Satukan semua bahan, kacau sebati dan tapis. 🔵Masak atas api perlahan hingga tekstur jadi sedikit pekat. 🔵Sapu loyang 8x8 inci dengan sedikit minyak. 🔵Curahkan adunan tadi. 🔵Panaskan oven selama 10 minit. 🔵Bakar kuih pada suhu 180’C selama 50-1 jam. . 🛑Penting : biarkan kuih betul-betul sejuk selepas 4 atau 5 jam baru dipotong kerana semas...