Skip to main content

Cottage Pie, memang sedap !

Bismillahirrahmanirrahim ,


Cottage Pie, menu ala mat saleh pula kali ni. Bukan Lasagna ya, kerana tidak menggunakan lasagna sheet sebagai lapisan. Resipi ini menggunakan daging lembu dan dinamakan Cottage Pie. Jika menggunakan daging kambing, akan dinamakan Sheperd's Pie.

Sedap tau !



Cottage Pie (loyang saiz 8 x 8 inci)


Video langkah demi langkah berserta penerangan yang lengkap, boleh  klik di sini

Jangan lupa subscribe ya !



Bahan A

🔵 800 g ubi kentang (6 - 7 biji)

🔵 1/2 cawan susu segar

🔵 2 sudu besar mentega

 

Cara penyediaan kentang :

1. Kupas kulit ubi kentang dan bersihkan. Rebus dalam air sehingga empuk dan toskan airnya.

2. Lecek ubi kentang dalam keadaan panas.

3. Masukkan susu segar bersama dengan mentega. Gaul sebati dan ketepikan.


Bahan B

🔵 400g daging lembu kisar (boleh digantikan dengan ayam)

🔵 1 biji bawang holland didadu (kalau tiada boleh letak bawang besar)

🔵 2 sudu besar serbuk lada hitam

🔵 1 cawan sos pasta bolognese (sos pasta asli sebarang jenama)

🔵 2 sudu besar mentega untuk menumis

🔵 1 sudu besar oregano (atau Italian herbs yang lain)

🔵 Sedikit garam dan gula

🔵 Keju mozarella parut untuk tabur di atas (optional)


Cara penyediaan inti daging :

1. Panaskan mentega dalam kuali sehingga cair.

2.Tumiskan bawang holland sehingga harum dan sedikit layu.

3. Masukkan daging kisar dan masak sehingga daging betul-betul masak.

4. Masukkan sos pasta bersama dengan garam dan gula secukup rasa.

5. Akhir sekali taburkan oregano. Kacau rata dan matikan api.


Penyediaan Cottage Pie :

1. Griskan loyang dengan mentega.

2. Letakkan separuh kentang pada lapisan paling bawah, ratakan.

3. Letakkan inti daging dan ratakan juga.

4. Letakkan baki kentang dan taburkan denga keju mozarella yang diparut. Jika suka banyak bleh taburkan banyak.

5. Taburkan dengan oregano.

6. Panaskan ketuhar selama 10 minit, bakar cottage pie antara 20 - 30 minit pada suhu 160'C (atau sehingga bahagian atasnya keperangan dan keju cair)

7. Sedia dihidang.

























































 

Comments

  1. assalam su
    sedapppnya pie, penuh daging mengiurkan
    tqq share resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam< alhamdulillah . Tq sudi ziarah di sini

      Delete
  2. Haii boleh tnye x ? Cottage pie boleh di frozen kan x ?

    ReplyDelete
  3. Cottage pie sama kah dengan lasagna?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...