Bismillahirrahmanirrahim,
.
Nasi lemak (beras biasa)
.
Bahan-bahan :
• 4 cawan beras - basuh dan toskan
• 2 helai daun pandan
• 1 batang serai - ketuk
• 4 cm halia - hiris nipis
• 4 1/2 cawan santan (hasil dari campuran 3 1/2 cawan air + 1 cawan santan pekat, saya tak suka terlalu pekat sangat. Tapi kalau anda suka lemak, boleh ubahsuai)
• Garam
.
Cara penyediaan :
• Masukkan semua dalam periuk dan masak seperti nasi biasa.
• Bila air kering, gembur perlahan. Saya biarkan dalam mode “keep warm” selama 10 minit baru off kan plug.
Sambal Sotong Kering (ada yang panggil cumi-cumi)
.
Bahan kisar :
.
• 2 genggam cili kering (rebus hingga didih supaya lembut & toskan)
• 3-4 biji bawang besar (guna bawang merah pun boleh)
• 5 ulas bawang putih
.
Bahan lain :
.
• 1 mangkuk sotong kering - rendam 4 jam atau semalaman, kemudian bilas/ramas sedikit & toskan
• Air asam jawa - asam jawa sebesar ibu jari diperah bersama 1/2 cawan air
• Garam/gula secukup rasa
• Minyak untuk menumis
• Air secukupnya (anggaran 1 cawan untuk kuah)
.
Cara penyediaan :
2. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Sentiasa dikacau sehingga pecah minyak.
5. Masukkan sotong kering dan air.
6. Masak sehingga didih (tidak perlu terlalu lama) dan boleh matikan api.
tudia..terima kasih sebab sudi share,
ReplyDeletenak resepi premium percuma? Jom tengok https://resepiasia.com
Power nasi lemak ni dan mesti sedap tak terkata, silap2 boleh buat berniaga.
ReplyDeletetudiaaa authentic gitteww
ReplyDelete