Skip to main content

Mee Goreng Mamak sedap...yummy !

Banyak versi sebenarnya resepi mee goreng mamak. Apa yang Sue kongsikan disini adalah berdasarkan kegemaran kami sekeluarga. Anda boleh ubahsuai mengikut citarasa sendiri. Resepi ini juga Sue telah share dalam fb, alhamdulillah...ramai yang suka. 


Mee Goreng Mamak
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
1 bungkus mee kuning
5 ulas bawang putih diketuk
1 senduk cili kisar
1 biji buah tomato didadu kecil
1 mangkuk daging lembu dihiris nipis
Sedikit kicap
2 biji ubi kentang (rebus empuk dan potong nipis)
Cucur udang dihiris secukupnya (jangan terlalu banyak)
Sedikit sotong kering
2 sb gula
1 sk garam
3 biji telur
2 biji tauhu digoreng terlebih dahulu dan dihiris nipis
Minyak untuk menumis
Sedikit air
Sayur sawi, kobis, taugeh

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga harum.
2. Masukkan cili kisar bersama daging dan sedikit air. Rebus hingga empuk.
3. Masukkan buah tomato, kicap dan sotong kering. (Tak perlu tambahkan sos tomato lagi kerana kita telah menggunakan buah tomato dan rasanya lebih sedap dengan penggunaan buah tomato). Masak hingga tomato mulai hancur.  Masukkan gula dan garam. 
3. Masukkan cucur udang, ubi kentang dan tauhu. Kacau sekejap dan masukkan mee serta sayur. Kacau rata.
4. Kuiskan mee ke bahagian tepi kuali hingga terbentuk ruang kosong pada bahagian tengah kuali. Pecahkan telur. Timbuskan kembali mee atas telur tadi. Bila telur mulai keras (hampir masak), kacau rata dengan cepat hingga telur merata pada mee. Tutupkan api. Sedia dihidang.

Catatan : sukatan resepi di atas adalah mengikut citarasa kami sekeluarga. Anda boleh kurangkan/lebihkan sukatan mengikut citarasa sendiri.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...