Skip to main content

Lasagna Versi Melayu aka Roti Lapis Daging

Roti Lapis Daging aka Lasagna versi Melayu idea asalnya dari Fb Sarimah Md Nor, Sue ubahsuai mengikut citarasa sendiri menggunakan loyang 8in x 8in & bahan yang sedia ada di dapur. Sedap tau resepi ni. Sue dah upload dalam fb, ramai yang share resepi ini dan telah mencuba. Alhamdulillah mendapat feedback yang baik, sedap katanya...




Roti Lapis Daging aka Lasagna versi Melayu
Sumber : Sarimah Md Nor
Dicuba dan ubahsuai oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
8 keping roti putih
2 biji telur
1 gelas susu segar

Bahan inti :
Semangkuk daging dipotong kecil
2 sb perencah daging blackpepper mix
Sayur2an (seperti carrot, mix vege, batang selery dll yang sesuai)
1 labu bawang besar dipotong dadu
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan lain :
4 keping keju (cheese slices)
Keju parut mozarella

Cara penyediaan :
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan daging serta air dan masak hingga daging empuk.
2. Masukkan perencah blackpepper mix bersama garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan bawang besar dan sayur2an. Kacau rata sekejap. Matikan api. Ketepikan.
4. Gris loyang dengan mentega.
5. Ambil susu segar, satukan dengan telur. Kacau sebati dengan garfu sahaja.
6. Celupkan roti dalam campuran susu + telur tadi. Susun pada dasar loyang. Lapiskan dan ratakan daging atas roti tersebut. Letak keju slices diatasnya. Akhir sekali lapisan atas, letakkan baki roti yang telah dicelup susu + telur. Tuangkan baki susu/telur ke atasnya jika masih ada. Taburkan mozarella cheese.
8. Bakar hingga masak.
(Saya bakar selama 30 minit pada suhu 175'C)

Selamat mencuba.
Sedap !
Wajib cuba.

CATATAN :
Perencah daging blackpepper mix yang digunakan boleh dibeli di pasaraya/kedai runcit.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...