Skip to main content

Killer Soft Bread yang popular di alam maya

Bismillahirrahmanirrahim,
Resepi ini sue buat masa akhir tahun lepas, tapi disebabkan kekangan waktu, tertangguh pula entrynya.
Antara resepi terbaik, ramai rakan fb, blogger dan IG yang telah mencuba resepi ini. Mudah dan hanya menggunakan barang yang minima. Tapi hasilnya memang terbaik alhamdulillah.
*teruja dengan hasilnya, kali ini Sue letak banyak gambar roti.





Killer Soft Bread
Sumber Rujukan : Victoria Bakes
Dicuba oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
260 gm tepung high protein (tepung roti)
30 gm gula pasir
3 gm yis kering
180 gm cairan (hasil campuran 1 biji telur gred A + susu full krim jadikan 180 gm cairan)
30 gm mentega
2 gm garam

Cara penyediaan :
1. Satukan bahan kering. Masukkan bahan cairan dan uli hingga sebati.
2. Masukkan mentega dan uli hingga adunan menjadi elastik dan licin. (Saya uli menggunakan mixer)
3. Sapu loyang dengan mentega. Terus bentukkan doh dan letak dalam loyang.
4. Tunggu hingga doh mengembang dua kali ganda. Percikkan air ke atas doh. (Boleh juga oles doh dengan campuran kuning telur dan susu cair).
5. Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar hingga masak antara suhu 170 - 180'C selama 15 - 20 minit (bergantung pada jenis oven anda).
6. Sapukan roti/bun yang panas semasa baru diangkat dengan mentega. Sejukkan diredai.

Semasa proses mengembangkan doh.



Bun yang siap dibakar.


 Bun yang masak sempurna mesti berkeadaan seperti in pada bahagian bawahnya.


Nota Surianti:
*Resepi asal menggunakan cairan sebanyak 160 - 180 gm.
*Adunan roti perlu diuli hingga keadaannya licin dan kenyal untuk mendapat hasil roti yang lembut.
*Resepi ini tidak memerlukan proses mengembangkan doh sebanyak dua kali.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...