Skip to main content

Chicken Chop yang sedap, mudah dimasak dan menjadi kegemaran keluarga

Bismillahirrahmanirrahim..
Jom makan malam dengan menu ala barat, antara menu yang mendapat rating tertinggi dalam blog Sue, menjadi kesukaan anak-anak dan mudah cara penyediaannya. Dulu Sue pernah post kan resepi ini dan mendapat maklumbalas yang baik dari kawan-kawan yang setia mengunjungi blog Sue.
Alhamdulillah.


Chicken Chop
Oleh : Surianti Ramli
Bahan-bahan
Ayam :
5 keping paha ayam (buang tulang)
5 ulas bawang putih dipotong dadu
2 sb serbuk lada putih
2 biji telur dipukul dgn garfu
Bread crumb (serbuk roti, boleh dibeli dikedai peralatan bakeri)
Sedikit tepung gandum
-gaulkan ayam dgn bawang putih & lada putih, perap 1 - 2 jam.
-lumurkan ayam dgn tepung gandum.
-celupkan ayam dlm telur.
-golekkan dlm serbuk roti.
-goreng dlm minyak panas hingga masak.
*kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudian goreng hingga masak.
Sauce/Kuah Chicken Chop :
5 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
1 cawan Brown Sauce Demi Glace (saya guna jenama Knorr, boleh dibeli di kedai bakeri, Tesco dll)
3 cawan air
5 - 7 biji cendawan butang dalam tin dipotong kecil
2 sb lada hitam ditumbuk halus
1 sb mentega untuk menumis
-satukan kedua jenis bawang, kisar halus. Ketepikan.
-satukan air & Brown Sauce. Kacau sebati supaya tidak berketul.
-panaskan mentega hingga cair. Tumis bawang hingga sedikit garing & harum baunya.
-masukkan campuran brown sauce & air tadi. Masukkan cendawan butang & juga serbuk lada hitam. Masak dalam api perlahan, sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila kuah mulai pekat & didih, tutupkan api.
*tak perlu masukkan garam atau gula kerana brown sauce telah cukup rasanya.
*jika kuah terlalu pekat, boleh tambah 1/2 cawan air panas, masak sekejap atas api.
Bahan Coleslaw :
1/4 biji kobis (saiz kecil)
1/2 batang karrot
1/4 biji capsicum
5 sb mayonis (anggaran sahaja, lebihkan jika suka)
1 - 2 sb air perahan limau
-semua bahan sayur dipotong kecil. Gaulkan bersama mayonis, gula & air perahan limau hingga sebati secukup rasa. Simpan dlm peti sejuk.
Bahan lain :
Kentang Goreng
Daun salad
Hirisan buah tomato
Brokoli -hanya brokoli dicelur dalam air panas sekejap, yang lain tak perlu celur.


Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...