Skip to main content

Chicken Pie Step by Step mudah dan sedap

Bismillahirrahmanirrahim...


Teringin sangat nak makan chicken pie, akhirnya malam ini Sue buat juga. Kebetulan bahan-bahan semua dah ada, apa lagi..terus masuk dapur. Alhamdulillah sedap, rasa ala2 karipap bakar. Yummy !

Chicken Pie
Oleh : Surianti Ramli

Mula-mula kita sediakan filling dulu,

Bahan-bahan untuk filling (inti) :
2 keping dada ayam didadu kecil
5 biji cendawan butang dipotong nipis
1 tin Campbells cream of chicken
1 sb lada putih
1 biji bawang besar didadu
1 biji ubi kentang didadu
1/2 batang karot didadu
1/2 biji lada benggala (capsicum)
2 - 3 sudu minyak jagung
*sedikit air jika perlu (tapi Sue tak letak pun sebab ayam dah keluarkan air)
*sos Campbells telah pun masin, tak perlu tambah garam lagi.


Cara buat filling  (inti) boleh lihat gambar di bawah :

-panaskan 2 atau 3 sb minyak jagung.
-tumis bawang besar hingga harum kekuningan.
-masukkan isi ayam, kacau sedikit.
-masukkan Campbells cream of chicken dan sedikit air jika perlu.
-biar didih sekejap dan ayam telah separuh masak.
-masukkan kentang dan karot dan masak hingga keduanya empuk (sekejap saja)
-masukkan cendawan butang bersama capsicum dan lada putih.
-kacau rata dan matikan api, tekstur filling ini adalah sedikit creamy.
Ketepikan filling dan biar sejuk.


Bahan untuk pastri :
1 cawan air sejuk dari peti ais
3 1/4 cawan tepung gandum
180 g mentega
1 sb gula
1 biji air perahan limau


Cara penyediaan pastri :
-ayakkan tepung, masukkan dalam besen bersama gula dan mentega.
-ramas dengan hujung jari sehingga teksturnya menjadi seperti serbuk roti.
-tuang air sejuk yang telah dicampurkan perahan limau sedikit demi sedikit.
- uli sehingga sebati.Tak perlu habiskan air jika doh telah cantik.
-bahagikan doh kepada 2 bahagian.
-tabur tepung pada papan canai dan ambil satu bahagian doh dan canai nipis. Tak perlu griskan loyang. Masukkan dalam loyang pie jenis loose base saiz 8 inci (boleh dibeli dikedai peralatan bakeri). Potong lebihan doh dan rapikan.
-ambil garfu dan cucuk atasnya. Bakar pastri pada suhu 200'C selama 10-15 minit bergantung pada suhu dan  masa oven masing-masing. (setiap oven tak sama masa dan suhunya)
-keluarkan pastri, biar sedikit suam dan masukkan filling dan ratakan.
-canai 1 bahagian doh lagi dan potong memanjang. Tutup bahagian atas pie dengan cara anyam berselang seli seperti gambar di bawah. Kalau tak mahu anyam seperti ini, boleh terus letakkan sekeping doh yang dicanai tadi dan tutup keseluruhan pie. Tekan dengan garfu pada keliling pie.


Ambil sebiji telur dan kocok rata bersama 1 sb air. Sapu rata ke atas pie. Panaskan oven terlebih duulu dan bakar pie hingga masak pada suhu 180'C selama 15 minit (ikut suhu dan masa oven sendiri)


 Tunggu sejuk, keluarkan dari loyang dan boleh dipotong. (Sue keluarkan semasa suam)




Comments

  1. Wahh, klihatan sedap sekali ya. Thanks for sharing this recipe! Klau saya dah cuba, sy update komen ya 😄😄

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...