Kek Butter Berkeju/Butter Cheese Cake
Sumber : Noor Abd Rahim, Lynn Allianz
Dicuba oleh : Surianti Ramli
Bahan2 :
250g butter
3/4 cawan gula caster
5 biji telur gred A
1 sk esen vanila
2 cawan tepung gandum (saya guna superfine)
1 1/2 sk baking powder
200g keju cheddar parut
Cara penyediaan :
1. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang.
3. Masukkan esen vanila dan telur 1/1 sambil dipukul lagi.
4. Masukkan keju parut dan tepung. Gaul sebati.
5. Panaskan oven. Griskan loyang, (saya guna loyang 8in x 8in) alas dengan baking paper dan gris sekali lagi. Masukkan adunan ke dalam loyang. Bakar hingga masak mengikut oven masing2. Cucuk bahagian tengahnya dengan lidi. Jika tidak melekat, bermakna telah masak. (Oven saya suhu 160'C selama 50 minit)
No comments:
Post a Comment