Skip to main content

Sardin dan Tuna Puff untuk sarapan

Sebelum ini, sahabat Sue dari Seremban yang memperkenalkan pastry puff ni. Bertangguh2 nak buat. Akhirnya, tercapai juga hasrat nak makan puff ni. Memang sedap ! Mudah pula. Sekejap je dah siap.







Sardin/Tuna Puff
Oleh : Surianti Ramli

Bahan2 :
Pastry puff (jenama Kawan)
Kuning telur untuk disapu atas puff

Inti :
Sardin
Bawang besar didadu
Cili merah didadu
1 biji jus limau kasturi untuk menghilangkan hanyir sardin
-sardin dibuangkan tulangnya serta asingkan dari kuahnya dan dilecek.
-panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan cili, masukkan sardin serta 2 @ 3 sudu kuahnya dan juga jus limau. Masak sekejap saja.

Tuna
Bawang besar didadu
Cili merah didadu
1 biji jus limau kasturi untuk menghilangkan hanyir tuna
Mayonis secukupnya
-buangkan air/minyak dalam tuna, hancurkan isinya.
-panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan cili, masukkan tuna serta perahan jus limau kasturi. Masak sekejap dan angkat dari kuali. Gaulkan dengan mayonis hingga sebati.


Cara penyediaan puff :
1. Keluarkan pastry puff dari tempat beku dan biarkan 8 - 10 minit untuk nyahbeku.
2. Ambil 1 keping pastry puff dan potong kepada dua bahagian. Satu bahagian di letakkan inti dan satu bahagian lagi di kelar sedikit atasnya. Tindankan bahagian kelar tadi keatas bahagian yang berinti. Tekan sekelilingnya dengan garfu.
3. Sapu atasnya dengan kuning telur.
4. Panaskan oven, griskan dulang. Susun puff atas dulang dan bakar hingga masak - ikut suhu oven masing2. (Saya bakar pada suhu 190' selama 20 minit)
5. Angkat puff dan sapu sedikit mentega diatasnya sewaktu masih panas.
Sedia dimakan.

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...