Skip to main content

Maggie Goreng simple dan sedap untuk dinner

Baru-baru ini, seorang sahabat yang selalu melayari blog Sue ada email kan meminta Sue kongsikan resepi Maggie Goreng. Sue sebenarnya masak cara biasa sahaja. Lebih kurang sama seperti cara memasak mee/ meehun/ kuetiaw goreng juga. Anda boleh pelbagaikan cara dan bahan mengikut kreativiti sendiri untuk memasaknya.



Maggie Goreng
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :
3 bungkus maggie
- direndam dalam air didih anggaran 2 minit, toskan dan lalukan air biasa sekejap. Ketepikan

1 senduk cili kisar (ikut tahap kepedasan sendiri)
Sos cili
Kicap lemak manis
2 sb sos tiram
Semangkuk daging (potong kecil)
3 keping fishcake digoreng dahulu dan dipotong
Sayur seperti sawi, kobis dll mengikut citarasa
Garam
Gula
2 biji telur
3 ulas bawang merah/2 ulas bawang putih
Sedikit minyak untuk menumis
Anggaran secawan air

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang hingga harum.
2. Masukkan cili kisar, daging bersama secawan air dan rebus hingga empuk.
3. Masukkan sos cili
, sos tiram dan kicap. Juga fishcake, garam dan gula secukup rasa. Jika air telah kering, tambahkan sedikit. (Tapi jangan letak air banyak sebab kita masak maggie goreng)
4. Masukkan sayur bersama maggie. Kacau sebati. Anggaran 1 - 2 minit sahaja.
5. Kuiskan maggie pada tepi kuali dan pecahkan telur pada bahagian tengah kuali.  Timbuskan telur tadi dengan maggie. Agak2 telur sudah mulai masak, gaulkan cepat telur bersama maggie.
Tutupkan api.

Sedia dihidang.

Catatan :
-Boleh tambahkan sotong, udang dll bahan mengikut citarasa sendiri.
-Jangan rendam maggie terlalu lama hingga lembut kerana kita akan goreng pula selepas itu.
-Tidak perlu menambahkan serbuk perasa yang tersedia dalam bungkusan pun sedap juga.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...