Skip to main content

Moist Chocolate Cake in d house

Setelah 2 minggu tidak meng"update" blog masak, busy dgn sekolah baru dibuka...dengan tak sihatnya...macam-macam hal yang merintangi. Asyik buat kek je ya...atas permintaan anak-anak, kurang manis ya...entry tertangguh sbb dah buat byk hari dah.
Moist chocolate cake, permintaan anak bongsu...Amirul yang nak makan kek besday ada angry bird. Walaupun besdaynya bulan April nanti, turutkan saja...bismillah...




Moist Chocolate Cake

Bahan A (disatukan dan diayak)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda of bikarbonat
1 cawan serbuk koko

Bahan B (dipukul dengan whisk sekejap saja)
3 biji telur

Bahan C (disatukan dan dimasak atas api perlahan, kemudian sejukkan terlebih dahulu)
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
1 sudu teh esen vanila

Cara penyediaan kek :
1. Masukkan bahan A, bahan B dan bahan C ke dalam mangkuk. Kacau sehingga larut dan sebati.
2. Panaskan periuk kukus terlebih dahulu. Pastikan penutup periuk kukus dibalut dengan kain untuk mengelakkan air wap menitis pada kek sewaktu proses mengukus. Gris loyang dengan butter dan tuangkan adunan ke dalamnya. Kukus selama 1 jam.
3. Keluarkan kek dari loyang dan sejukkan terlebih dahulu sebelum meletakkan topping coklat ganache.

Topping coklat ganache
Bahan-bahan :
250g coklat masakan (dark chocolate compound) dipotong kecil-kecil
150ml whipping cream
1 sudu besar penuh butter

Cara penyediaan :
1. Panaskan whipping cream dalam api perlahan hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan coklat masakan dan butter sambil dikacau hingga larut dan sebati semuanya. Sejukkan.
3. Setelah sejuk, tuangkan coklat ganache ke atas kek.

*coklat ganache ini sangat sedap, sesuai juga dimakan dengan buah strawberi atau pun dituangkan di atas donut seperti donut big apple.




Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...