Skip to main content

Jom sarapan red velvet cake yang sedap, yummy...

Akhirnya, setelah lama teringin nak makan red velvet cake...hari ini tercapailah impian...ini versi Sue, versi amatur...tak pandai mendeko. Hehehe...ikut tangan je apa yang jadi...comot je pun letak topping. maklumlah, ini first time mencuba. InsyaAllah akan diperbaiki lagi selepas ini...jom, tak boleh berceloteh panjang sebab nak menikmati kek idaman. Bismillah...



Red Velvet Cake 

Bahan-bahan Kek :
2 cawan tepung blue key (self raising flour) *
2 sudu besar serbuk koko*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bicarbonat*
(Satukan dan ayak semua bahan * di atas)

1 cawan buttermilk (hasil campuran 3/4 cawan yogurt plain/original + 1/4 cawan susu segar)

3/4 cawan gula kastor
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan butter  
1/2 cawan air panas 
2 biji telur 
1 sudu teh esen vanila

Cara penyediaan kek :
1. Pukul gula dan butter hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul lagi.
3. Masukkan pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi dengan kelajuan sederhana. 
4. Masukkan bahan * tadi berselang seli dengan buttermilk sedikit demi sedikit sambil di putar perlahan hingga semuanya sebati. 
5. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul rata.
6. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas minyak, tuang adunan dan bakar 50 minit pada suhu 175'C. (Suhu dan masa bergantung pada jenis ketuhar masing-masing)
Sue gunakan loyang  bulat bersaiz diameter 8inci.
Sejukkan kek sebelum diletakkan topping.

Pilihan topping salah satu sama ada A atau B : 

A. Topping jenis cair sikit, yang dipanggil cheese leleh
Bahan
250g cream cheese 
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula icing (kurangkan jika tidak suka manis) 
1 sudu besar jus perahan lemon
~ satukan semuanya dan putar hingga sebati.

B. Cream cheese frosting
Bahan 
500g cream cheese
1/2 cawan butter
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
~Putar cream cheese bersama butter hingga lembut. Masukkan esen vanilla,putar sebati. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan hingga kembang.


Abaikan cara sapuan topping yang comot itu ya...hehehe..


Selamat mencuba !

Comments

Popular posts from this blog

Spaghetti yang sedap

Title post kali ni, masuk bakul angkat bakul sendiri hehehe....resepinya biasa-biasa je..tapi menjadi kesukaan anak-anak. Sampai tak makan nasi langsung disebabkan makan spaghetti ni. Alhamdulillah. Bahan-bahan : 1 paket spaghetti 1 tin sos prego tradisional 1 biji buah tomato bersaiz besar dipotong dadu (jika kecil, gunakan 2 biji buah tomato) 1 labu bawang holland dipotong dadu (kalau tiada, gantikan dengan bawang besar) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 6 batang sosej dihiris nipis 1 keping daging kisar Ramlee Cendawan butang dipotong kecil ( terpulang kesukaan anda, saya gunakan 7 biji cendawan butang dalam tin) Garam Gula Air secukupnya 2 sudu besar daun oregano (boleh dibeli dalam botol dipasaraya) Minyak zaitun Cara masak : Spaghetti Didihkan air, campurkan 2 sudu minyak zaitun dan garam. Celur spaghetti hingga lembut, anggaran masa 7 - 8 minit. Toskan dan lalukan air biasa sekejap. Kuah spaghetti 1. Panaskan sedikit minyak zaitu...

Sagu Gula Melaka mudah dan sangat sedap

Bismillahirrahmanirrahim, Hari ini masak sup ayam untuk orang yang baru baik demam, dessert nya pula yang mudah saja. Biasanya Sue buat banyak dan simpan dalam peti ais, makan sejuk-sejuk, sedap ! Sagu Gula Melaka Oleh : Surianti Ramli Bahan sagu : 1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Bahan Gula Melaka : 1 ketul gula melaka (saya pakai yang jenis besar, beratnya 250 gm) 1 cawan air 1 helai daun pandan disimpul -masak semuanya dalam api perlahan hingga gula melaka cair sepenuhnya dan menjadi pekat. Sejukkan. Bahan lain : 1 tin susu cair (susu tak perlu dimasak) *boleh juga gantikan susu dengan santan yang dimasak sekejap dengan secubit garam Cara penyediaan : 1. Sendukkan sedikit sagu ke dalam mangkuk atau gelas. 2. Tuang gula melaka yang pekat. Kalau suka rasa...

Chicken Chop yang mudah dan sedap

Dinner chicken chop resepi sauce nya dari sahabat baik saya, Zulaifha. Cikgu KH-Ert ni, memang terror masak. Sahabat saya grill kan ayam, tapi saya goreng disebabkan kurang kerajinan hihihi... Chicken Chop Oleh : Surianti Ramli Bahan2 : Ayam : 5 keping paha ayam (buang tulangnya) 5 ulas bawang putih dipotong dadu 2 sb serbuk lada putih 2 biji telur dipukul dengan garfu Serbuk roti secukupnya (bread crumb ini boleh dibeli dikedai peralatan bakeri) Sedikit tepung gandum -gaulkan ayam dengan bawang putih dan lada putih, perap 1 - 2 jam. -gaulkan ayam dengan tepung gandum. -celupkan ayam dalam telur. -golekkan dalam serbuk roti sepenuhnya. -goreng dalam minyak panas hingga masak. *kalau tak mahu buat cara diatas, boleh juga salutkan ayam dengan tepung goreng ayam Adabi, Bestari dll, kemudiannya goreng hingga masak. Sauce/Kuah Chicken Chop : 5 ulas bawang putih 2 labu bawang besar 1 cawan Demi-Glace Brown Sauce jenama Knorr 3 cawan air 5 - 7 biji cendawan butan...